Izmene pravilnika auto-puta zbog autonomnih vozila

Britanske vlasti odlučile su da izmene zakon koji reguliše vožnju i upravljanje auto-putevima kako bi omogućili legalno i regulisano korišćenje autonomnih vozila. Takozvani “Highway code” koji reguliše ponašanje na auto-putevima podrazumeva mogućnost korišćenja auto-pilota odnosno funkcije autonomne vožnje, međutim predviđa i obavezu vozača da u svakom trenutku bude spreman da preuzme komande.

Ovako se stvara pravna osnova za kažnjavanje vozača koji zloupotrebljavaju ovu funkciju. Takođe se i nastoji da se odvrate vozači od spavanja tokom vožnje ili vršenja bilo kakve druge prezahtevne radnje koja može potencijalno dovesti u bezbednost druge učesnike u saobraćaju.

Zanimljivo je da će vozačima zapravo biti dozvoljeno da gledaju zabavni sadržaj na svojim infotainment ekranima, dok korišćenje mobilnog telefona i dalje ostaje kažnjivo. Do ovoga je došlo jer su istraživanja ukazala da je korišćenje mobilnog telefona daleko opasnije.

U Ujedninjom Kraljevstvu se nadaju da će ove izmene u regulativi, kao i druge koje slede podržati već postojeće inicijative i razvojne centre za istraživanje i usavršavanje autonomnih vozila u zemlji.

Povezane vesti