Testirali smo automatsko prepoznavanje tablica mobilnim telefonom

automatsko prepoznavanje tablica

Automatsko prepoznavanje tablica oduvek je bila skupa tehnologija. Čak ni neke relativno velike garaže i parkirališta nisu razmišljala o uvođenju video tehnologije jer prosto nije bilo isplativo. Ali šta ako bismo vam rekli da je neko najzad uspeo da iskoristi moć čipova koje nosimo u džepu? Šta ako bismo mogli da sa telefonom od par stotina evra prepoznamo bilo koju tablicu?

Imali smo privilegiju da ugostimo kolege iz kompanije Adaptive Recognition a oni su nam spremili sjajno iznenađenje. Tri decenije iskustva omogućile su ovoj kompaniji da uz minimalne hardverske mogućnosti isporuči neverovatne softverske rezultate. Naime, u vožnji Beogradskim ulicama upoznali smo se sa sistemom koji skenira registarske oznake koristeći samo mobilni telefon!

Uz softver koji je instaliran i prilagođen na samom telefonu, i telefon koji je neprimetno montiran na unutrašnjost vetrobranskog stakla uverili smo se u mogućnosti sistema. Bilo je dovoljno da uperimo kameru u stranu ulice na kojoj želimo da prepoznamo tablice i podaci bi krenuli da se ređaju na ekranu telefona.

Bez budžastih uređaja u vozilu, bez zloslutnih kamera na krovu. Samo jedan običan auto u moru drugih i telefon koji radi svoj posao.

Iako je faktor iznenađenja, odnosno neprimetnost sistema lep bonus, to ipak nije i njegova glavna prednost. Iz mnogih razloga, korišćenje ANPR sistema bez obeveštenja vozača, ukoliko niste policija, neće biti legalna. Ali, ono što jeste veliki benefit je njegova jednostavnost i pristupačnost.

Kako sistem radi

Sistem se instalira na telefon i to je to. Spremni ste za rad. Uz to, prepoznaje sve vrste karaktera, detektuje boju i marku vozila. Takođe se automatski određuje i zemlja porekla tablica. Preciznost očitavanja je takođe izuzetna i bar tokom našeg testa, nismo uočili ni jednu pogrešno pročitanu tablicu.

Ono što je takođe bitno pomenuti kod same postavke sistema je da on ne mora nužno biti postavljen na vozilu. Tako ga možete koristiti i za automatsko skeniranje iz ruke, montirati na električni skuter, bicikl ili motor.

Naravno, za efikasnost sistema je važan i ugao pod kojim je okrenut objektiv kamere, pa na to treba obratiti pažnju. Ali uz dobra podešavanja i malo upoznavanja sa načinom funkcionisanja, sistem će se lako prilagoditi većini potreba za prepoznavanje tablica.

Kada se pogledaju rastuće cene uređaja i kompleksnost implementacije koja najčešće prati ovakve sisteme, opcija za automatsko prepoznavanje tablica mobilnim telefonom zaista zvuči primamljivo. Ono u šta smo se uverili tokom ovog testa je da je isto tako i izvodljiva, ali i efikasna.

Prva primena koja se lako nameće je kod policijskih službi, zbog svoje neupadljivosti. Ipak, lako možemo zamisliti ovaj sistem na manjim zatvorenim parkiralištima kako upotpunjuje sistem kontrole pristupa. Takođe, parking servisi u regionu mogu značajno povećati svoju efikasnost. Tehnologija je tu, na nama je da budemo kreativni.

Povezane vesti