Bluetooth MaaS – povezan prevoz u Đenovi

genova bluetooth maas

Grad Đenova u Italiji je postao prvi grad na svetu koji je implementirao sistem za upravljanje mobilnim aplikacijama i uslugama (MaaS) koji koristi tehnologiju Bluetooth za povezivanje sa gradskim sistemom javnog prevoza. Ovaj inovativni sistem omogućava putnicima da koriste jednu aplikaciju za kupovinu karata, planiranje puta i praćenje vozila u stvarnom vremenu.

Cilj ovog projekta je poboljšanje efikasnosti gradskog prevoza i olakšavanje putovanja za stanovnike i turiste. Bluetooth tehnologija se koristi za automatsko prijavljivanje putnika na prevozna sredstva, što eliminiše potrebu za fizičkim kartama ili kupovinom karata preko automata. Ovaj sistem će se koristiti na preko 660 autobusa, 2500 autobuskih stajališta i metro liniji u Đenovi.

Korisnici imaju opciju da kroz sistem unajme taksi, ride-hailing i ride-sharing servise. Tu je i opcija za rentiranje električnih vozila, plaćanje parkinga i iznajmljivanje e-mopeda.

Osim toga, sistem pruža real-time informacije o rasporedu i stanju prevoznih sredstava, što omogućava putnicima da planiraju svoje putovanje i lakše se kreću gradom. Grad Đenova takođe koristi ovaj sistem za praćenje korišćenja prevoznih sredstava i optimizaciju rasporeda. Tako se doprinosi smanjenju gužvi na putu i smanjenju emisije štetnih gasova.

To se postiže tako što sistem detektuje ulazak i izlazak putnika u vozila putem Bluetooth tehnologije. Takođe, bez obzira na način prevoza ili broj različitih sredstava i multimodalnost, putnici dobijaju najbolju moguću cenu za putovanje.

Uz pomoć ovih informacija, daje se kompletna slika putovanja i korišćenja prevoznih sredstava u gradu.

Implementacija projekta

Projekat se implementira postepeno, kroz saradnju sa lokalnim prevoznicima i tehnološkim kompanijama. Prema izvorima, Grad Đenova je već postao 100% “neometan” u registraciji putnika. To znači da putnici mogu da se prijave na prevozna sredstva bez potrebe da koriste fizičke karte ili da čekaju u redu.

Ova inicijativa je deo šireg napora grada Đenove da postane “smart city” i da poboljša kvalitet života za svoje stanovnike. Pored MaaS sistema, grad takođe radi na unapređenju obnovljivih izvora energije, poboljšanju efikasnosti javnog osvetljenja i povećanju broja biciklističkih staza.

Povezane vesti