Aplikacije za prevoz manje dostupne ženama

aplikacije za prevoz

Prema istraživanjima rađenim u Evropskoj Uniji, popularne aplikacije za prevoz i prevoz na zahtev manje su korišćene od strane ženske populacije. Kako istraživanje pokazuje, 40% žena je isprobalo ove vidove Mobility-As-A-Service usluga, u poređenju sa 49% muškaraca.

Istraživači vide razloge za ovo u činjenici da su putovanja koja žene obavljaju po prirodi drugačija od onih koje čine muškarci. Ovo se opravdava time da je domaćinstvo najčešće pod budnim okom žena. Tako se smatra da putnice koje su i majke maloletne dece neće gotovo nikad koristiti ovaj vid prevoza sa decom. Takođe odlasci u prodavnice i druge kratke relacije nisu pogodni za MaaS.

Ipak, istraživanje ukazuje i na problem bezbednosti, koji možda igra i glavnu ulogu u ovoj razlici. Statistika kaže da je 15% žena u Velikoj Britaniji doživelo neki vid uznemiravanja i neprijatnosti u javnom gradskom prevozu. Još veći procenat žena pokazuje zabrinutost i strah od sličnih događaja pri korišćenju aplikacija za prevoz. Vožnja sa nepoznatim ljudima predstavlja veći faktor straha kod žena nego kod muškaraca. Pogotovu imajući u vidu činjenicu da je velika većina vozača muškog pola.

Neka od rešenja predloženih istraživanjem predviđaju ugradnju boljih bezbednosnih funkcionalnosti u ove aplikacije za prevoz. To bi podrazumevalo detalje o vozaču, praćenje i izveštavanje kretanja i slično. Takođe se predlaže i pokretanje manjih, lokalnih sistema koji bi radili u određenom kraju grada. To bi podstaklo duh zajedništva i iskoristilo poverenje unutar zajednice.

Povezane vesti