Ride-sharing industrija u porastu

Po najnovijoj studiji Juniper Research-a, ride sharing industrija će porasti čak petostruko u narednih 5 godina. Ova studija je uzela u obzir i servise na zahtev i servise za deljenje vožnje.

Servisi na zahtev u suštini dosta liče na taksi uslugu, uz moderniji pristup i veću fleksibilnost. S obzirom da ovaj vid transporta putnika podrazumeva formiranje zahteva za novu vožnju i izlazak vozila na ulicu samo u tu svrhu, pitanje je koliko su ovakvi sistemi održivi. Ipak, upravo oni beleže i najveći rast, te najviše i generišu ove projektovane brojeve. Dok sa druge strane, servise za deljenje vožnje očekuje znatno skromniji rast, po nekim studijama svega nešto više od 10%.

Servisi za deljenje vožnje podrazumevaju manje-više standardni car-pooling. Osim toga što uključuju više putnika, što smanjuje broj vozila, ovakvi servisi najčešće podrazumevaju angažovanje vozača koji već ima isplanirano putovanje. Na taj način se ne angažuju dodatni resursi za ostvarivanje vožnje.

Za investitore svakako je lakši i isplativiji pristup servis na zahtev, ali sa aspekta održivosti saobraćajnog sistema, ali i ekologije, veliko je pitanje koliko su ovi servisi korisni za društvo. U svakom slučaju, prema prognozama, u narednih pet godina nas očekuju velike promene u ovom segmentu i okretanje korisnika ovakvim uslugama. Koji će sistem ispaštati zbog toga i da li će se smanjiti broj putnika u javnom prevozu ili broj privatnih vozila, ili možda ni jedno ni drugo, ostaje da se vidi.

 

Šta gradovi misle?

U međuvremenu, gradovi i dalje malo čine da osnaže i promovišu deljenje vožnje. Tek u nekolicini zemalja postoje trake za vozila sa više putnika, ne postoje poreske olakšice niti beneficije za parking. Ako uzemo u obzir broj vozila na ulicama i informacije da je čak 70% tih vozila samo sa jednom osobom, postaje jasno da ima dosta prostora za napredak.

Povezane vesti