Tesla povlači preko pola miliona vozila

Čuveni američki proizvođač električnih automobila, Tesla, opozvao je preko pola miliona vozila zbog izmena koje mora da izvrši usled pravila američkih vlasti.

Na svu sreću, ovo “povlačenje” vozila i prepravke se mogu daljinski sprovesti ažuriranjem softvera, međutim ono što je zapravo bio problem je vrlo neobično. Naime, Teslini automobili umesto standardnih sirena imaju zvučnik preko kog se može pustiti bilo koji zvuk umesto sirene. Tako su vlasnici ovih automobila često zloupotrebljavali ovu funkciju i stavljali nesnosne zvukove životinja, vrištanja i slično. Vlasti su rešile da je ta funkcionalnost ozbiljna prepreka bezbednom funkcionisanju saobraćaja, jer pešaci u najvećem broju slučajeve te zvukove ne povezuju sa automobilom koji ide ka njima.

Tako će se vlasnici Tesle posle dosta zabave oprostiti od ove funkcionalnosti, barem tokom vožnje, parkiranja i vožnje u rikverc. Zvučnik i opcija da se puštaju zvukovi preko njega i dalje ostaju, ali će biti ograničeni samo na uslove kada vozilo nije u saobraćaju.

Ovo je samo jedan u nizu problema koje Tesla ima u poslednje vreme. Tokom poslednjih par meseci preko 600 hiljada drugih vozila ja pozvano na proveru zbog niza dosta ozbiljnijih potencijalnih problema. Srećom, koliko je poznato nijedan od ovih problema nije uticao na saobraćajne nezgode.

Povezane vesti