Autonomna vozila ili vozila bez vozača ili…?

Sa nezaustavljivim razvojem tehnologije, dolaze i neke manje atraktivne a podjednako bitne odluke i pitanja. U poslednje vreme, kako tehnologija autonomnih vozila napreduje, postavlja se pitanje kako kvalifikovati sve različite tehnologije koje prodiru na tržište i kako ih ozakoniti, regulisati i podstaći.

Ovakva vozila se trenutno dele na dve najšire kategorije: Potpuno automatizovana vožnja i vožnja sa nadzorom vozača. Vožnja sa nadzorom vozača podrazumeva samo određene fukncionalnosti, kao što su držanje vozila unutar svoje trake na autoputu, automatsko parkiranje i slično. Potpuno automatizovana vozila ne zahtevaju nikakvu pažnju vozača, pa čak ni njegovo prisustvo.

Ono što se razmatra kao jedno od rešenja je grupisanje automatizovanih vozila u trake za vozila javnog gradskog prevoza. U takvoj strukturi bi se izbeglo mešanje vozila sa asistiranom vožnjom, vozila bez ikakve asistencije i potpuno automatizovana vozila u ionako ranjivom prostoru slobodne saobraćajne trake. Sa druge strane automatizovana vozila bi dobila prednost i mogla biti korišćenja i za carpool servise i javni prevoz, a mnogo bi lakše bila i kontrolisana.

Povezane vesti