Pariz bez saobraćaja u centru

pariz

Pariz, glavni grad Francuske doneo je odluku da eliminiše suvišan drumski saobraćaj iz svog jezgra do 2024. kada će se u Parizu održati i Olimpijske igre. Zona zabrane saobraćaja neće zapravo značiti i potpuno eliminisanje saobraćaja i radikalne promene infrastrukture, bar ne odmah na početku, jer određene grupe neće biti pogođene restrikcijama. Pariski zvaničici su naveli da će stanovnici zone, osobe sa invaliditetom i dostavne službe imati neograničen pristup centralnoj zoni. Oni koji će najviše ispaštati su zapravo vozači koji žele da skrate put do svog odredišta kroz Pariz i njegov centar. S obzirom da se u obuhvaćenoj zoni dnevno napravi između 350 i 500 hiljada putovanja, isključivanje tranzitnog saobraćaja će sigurno doneti značajne promene.

pariz

Još uvek nije tačno utvrđen oblik kontrole poštovanja ovih mera, ali se najavljuje kažnjavanje vozača koji ne poštuju odluku. Vlasti Pariza pominju postojanje stalnih policijskih patrola koje će kontrolisati vozila na izlazu, kao i neku vrstu kontrole putem kamera za prepoznavanje tablica.

U svakom slučaju, građanima i posetiocima Pariza ostalo je još dve godine da se naviknu i prihvate ovu odluku, a vlastima da osmisle kako da je zapravo efikasno sprovedu u delo.

Povezane vesti