Prva primena 5G tehnologije u saobraćaju

5G tehnologije

Nekoliko američkih kompanija, predvođenih velikim mobilnim operaterom T-Mobile, ušle su u fazu testiranja primene 5G tehnologije u saobraćaju. Ideja projekta je da se povežu vozila sa saobraćajnom signalizacijom i drugim pametnim sistemima grada, kako bi se optimizovao i ubrzao saobraćaj, ali i podigla bezbednost.

Kompanije žele da ovo postignu putem mobilne aplikacije koristeći 5G mrežu T-Mobile operatera, tehnologiju brzog internet i IoT-a, koji omogućava lako i brzo povezivanje mreže uređaja.

Aplikacija će imati dvosmernu komunikaciju sa gradskom infrastrukturom i uređajima, a funkcionalno je zamišljeno da šalje zvučna upozorenja vozačima o promenama svetla na semaforu i eventualnim incidentnim situacijama (prolazak drugih vozača kroz crveno i slično).

Grupa kompanija koja radi na projektu potencijal za razvoj 5G tehnologije vidi i u autonomnim vozilima u budućnosti i poboljšanju automatizacije saobraćaja.

Projekat će se realizovati u gradu Peachtree Corners u SAD, koji već duže vreme implementira različite SmartCity projekte i služi kao testno okruženje za potencijalne šire primene.

Povezane vesti