Rimac: Od heroja do negativca za 11.8 sekundi

rimac

Kompanija Rimac oduševljava region svojim automobilima već nekoliko godina. Nove lepe vesti su se nizale i u poslednje vreme, prvo preuzimanjem Bugatija a onda i izlaskom neverovatne Nevere.

Ipak, poslednjih desetak dana Rimac automobili su u delu stručne javnosti izazvali gnev. Naime, tokom test vožnje na javnoj saobraćajnici novinar Stiv Hamilton je u društvu predstavnika kompanije vozio Neveru preko 300 km/h. Suluda vožnja se dogodila na delu Zagrebačke obilaznice a u videu koji je izašao na YouTube-u se može videti da regularni saobraćaj na obilaznici normalno funkcioniše. Maksimalna dozvoljena brzina na auto-putevima u Hrvatskoj je 130 km/h, s tim što ne znamo koliko je ograničenje bilo na delu kojim se vozila novinarska ekipa.

Iako novinar i domaćini iz Rimca nisu dugo održavali taj tempo a na sreću sve je prošlo bez posledica, postavlja se pitanje toga kakav primer daju drugim vozačima. Veliki auditorijum i velika pažnja koju kompanija dobija nosi sa sobom i veliku odgovornost. Posebno je to slučaj u vremenu kada se stručne institucije bore da smanje broj i posledice saobraćajnih nezgoda.

Rimac Nevera od nule do 300 km/h stiže za 11.8 sekundi, ali te performanse zaista treba ostaviti isključivo trkačkoj stazi.

Električna vozila u službi grada

Kada je reč o primenama električnih vozila u praktičnije svrha, pre svega se priča o javnom prevozu. Sve više gradova se okreće elektrifikaciji svojih autobusa i drugih vozila. Tako će Oslo na primer, u potpunosti elektrifikovati svoju flotu. Više o tome pročitajte u posebnoj vesti.

Povezane vesti