Grad bez poginulih u saobraćaju već četiri godine

Američki gradić Hoboken, od oko 60 hiljada stanovnika, već četiri godine nije imao saobraćajnu nezgodu sa smrtnim ishodom. Bezbednost saobraćaja je u ovom gradu već duže vreme fokus gradskih vlasti, a rezultati su više nego očigledni. U prva tri kvartala 2021. godine, Hoboken je imao 20 povređenih pešaka, 18 biciklista i 51 vozača. U istom periodu, Njujorška opština slične veličine – Ist vilidž, imala je više od 70% veće brojke, uz jednog smrtno stradalog biciklistu.

Hoboken je uspeo u ovome tako što je pre svega zaštitio najugroženije učesnike u saobraćaju. Ni na jednoj raskrsnici u gradu nije dozvoljeno parkiranje tik uz pešački prelaz. I ne samo da nije dozvoljeno, već nije ni moguće. Gradske vlasti i nadležne službe dosledno i agresivno sprovode ovu zabradu uz instaliranje fizičkih prepreka. Na taj način preglednost raskrsnica je uvek savršena i za pešake i za vozače.

Takođe, vlast je poslušala i podržala mišljenje struke i za druge važne i dokazane elemente bezbednosti. Tako su na mnogim mestima napravljeni produžeci trotoara ka pešačkim prelazima, a grad je ispresecan i mnoštvom biciklističkih staza. Često se mogu videti izdignute raskrsnice a autobusi imaju izdvojene trake.

Iako ulaganje deluje prilično skupo, uzimajući u obzir da je u pitanju manji grad i da je verovatno nekoliko života spaseno, može se reći da je uloženo svakako i vraćeno.

Grad je postao i primer i praktična studija slučaja za druge gradove i stručnjake.

Povezane vesti