Hjundai obezbeđuje električna vozila za Svetsko prvenstvo

hjundai

Uzimajući u obzir izvor bogatstva Katara, vrlo čudno zvuči želja organizatora da svetsko prvenstvo bude “carbon-neutral”. Što bi značilo da sama manifestacija ne proizvede više štetnih gasova nego što već postoji u Katarskim gradovima. Međutim, organizatori su jako zainteresovani da pokažu svoju posvećenost čistoj energiji, a Hjundai će im u tome i pomoći.

Hjundai kao zvanični sponzor Svetskog prvenstva u fudbalu, objavio je da će obezbediti organizatorima vozila na električni pogon, koja ne emituju štetne gasove. Tako će se ulicama Katara učesnici i gosti manifestacije voziti u električnim autobusima i automobilima.

Od zvanične odluke da će Katar ugostiti najveći događaj u fudbalu, organizatori su obećali da će uraditi sve da kompletna manifestacija bude ekološki održiva. S obzirom da su emisije štetnih gasova već napravljene tokom izgradnje stadiona i da ih nije bilo moguće u toj meri smanjiti, sada je fokus na transportu.

Hjundaijeva flota

Hjundai je naveo da će obezbediti 236 vozila na električni i hibridni pogon. To uključuje i putnički automobil Hyundai IONIQ 5 i autobuse Genesis G80 EV i Genesis GV70 EV. Hjundai će takođe pomoći i sa infrastrukturom za punjenje, tako što će obezbediti dodatne punjače. Organizatori sa druge strane obećavaju da će instalirati punjačka mesta na svim relevantnim parkinzima u sklopu manifestacije.

Ipak, ne deluje da će ovo sve biti dovoljno, imajući u vidu da stotine hiljada ljudi posećuje ovakav događaj u svojstvu gledalaca. Još hiljade drugih su uključeni u organizaciju i biće takođe u Kataru i na stadionima u tom periodu. Flota će biti dovoljna za prevoz VIP osoba, organizatora i novinarskih ekipa. Gledaoci će pak, morati da se koriste jeftinom katarskom naftom.

Povezane vesti