Novčani bonusi kao podstrek za deljenje vožnje

deljenje vožnje

Francuska vlada je obećala bonuse od 100 evra za vozače koji se pridruže platformi za deljenje vožnje. U sklopu strategije za smanjenje zagađenja, a ujedno i manje gužve u saobraćaju, vozači će dobijati nagradu ako nekog povezu. Ukupan fond za ove potrebe je 200 miliona evra. A svaki vozač će dobiti 100 evra ukoliko poveze druge preko platforme najmanje deset puta u roku od tri meseca.

Vozači će dobiti dodatnih sto evra ukoliko ostvare još tri putovanja sa rastojanjima preko 80 kilometara.

Vlasti su odredile budžet od 50 miliona evra koje će finansirati grupa energenatskih kompanija. Dodatno će i sama Vlada obezbediti budžet od 150 miliona evra koji će se utrošiti kroz različite projekte.

Car-pooling platforme

Vozači će dobijati bonuse samo ukoliko se registruju na platformama za deljenje prevoza, i to od 1. januara 2023. Vozač mora biti novi korisnik da bi ispunio uslove za dobijanje bonusa. Prvi deo bonusa od 25 evra biće uplaćen nakon prve vožnje, a ostatak ukoliko korisnik ostvari dodatnih devet vožnji u naredna dva meseca.

Statistika govori za sebe

Prema nekim procenama, u Francuskoj se mesečno oko 900 hiljada putovanja obavi u svrhu deljenja vožnje. Sa druge strane, dnevno ima oko 50 miliona praznih mesta u automobilima, kroz 107 miliona dnevnih putovanja privatnim vozilom. Ukoliko bi se ostvario ambiciozni plan da se deljenje vožnje utrostruči, to bi smanjilo godišnju emisiju CO2 za 4,5 miliona tona.

Povezane vesti