Aplikacija za unapređenje bezbednosti saobraćaja

aplikacija za unapređenje bezbednosti saobraćaja

Grad Šarlot u Severnoj Karolini predstavio je korisničku aplikaciju za unapređenje bezbednosti saobraćaja. Mobilna aplikacija je deo pilot projekta koji bi trebalo da unapredi bezbednost vozača, pešaka i biciklista. Aplikacija će ovo pokušati da postigne kroz umrežavanje korisnika sa elektronskim komponentama, kao i međusobno.

Aplikacija će povezati korisnike sa raskrsnicama, semaforima i pešačkim prelazima. Na taj način će korisnici biti u mogućnosti da dobijaju različita obaveštenja i upozorenja. Povezane tačke su opremljene opremom koja omogućava podatke u realnom vremenu. Vozači koji koriste sistem će dobiti rano upozorenje na pešake i bicikliste na putu. Ista upozorenja će biti prikazivana i za izmene signala na semaforu. Aplikacija uzima u obzir brzinu i određuje stepen opasnosti, prema kome i šalje upozorenje.

Platforma je deo gradske bezbednosne inicijative Vision Zero koja nastoji da eliminiše smrtne slučajeve i teške povrede u saobraćaju, kao i opšte unapređenje bezbednosti saobraćaja. Informacije koje se dele u aplikaciji su anonimne i zaštićene posebnim protokolima.

Povezane vesti