Nove cene parkiranja u Novom Sadu

Od 1. januara 2023. godine, na osnovu odluke Gradskog Veća Grada Novog Sada, cene parkiranja su povećane. Ovo se odnosi na parkirališta koja su pod kontrolom i naplatom JKP Parking Servis Novi Sad.

Od sada će cene u svim zonama biti više, a to znači da će građani za “Extra zonu” plaćati 80 dinara po satu. Sat vremena parkiranja u Crvenoj zoni iznosiće 60 dinara, a u plavoj 50. Parkiralište kod Srpskog Narodnoh Pozorišta će takođe koštati 50 dinara po započetom satu. Parkiralište kod “Najlon” pijace koštati 80 dinara po ulasku, bez obzira na vreme parkiranja.

Cene su povećane nakon dužeg vremenskog perioda, podsećaju iz Parking Servisa, te je ovo prvo povećanje nakon 10 godina.

Cene parkiranja u Srbiji i dalje ostaju ispod proseka za region. Tako ćete u Zagrebu platiti 1,6 eura za sat parkiranja u najskupljoj zoni, što je duplo skuplje nego u glavnom gradu Srbije. U Herceg Novom je na primer, takođe skuplje parkiranje od Beograda i Novog Sada, pa je cena za sat parkiranja 1 evro. Podgorica ipak ostaje nešto jeftinija sa 0.6 evra po satu u najskupljoj zoni.

Više cene parkiranja, iako neprijatne za vozače, imaju svoju svrhu u rasterećenju gradskih parkinga demotivisanjem dolaska u grad privatnim vozilom. Ipak, ovo ima smisla tek ako je kontrola naplate besprekorna i ako su obezbeđene transportne alternative privatnom automobilu.

Povezane vesti