ZF i BEEP zajedno predstavili autonomno šatl vozilo

autonomno šatl vozilo

Nemačka kompanija ZF i američka kompanija za usluge mobilnosti BEEP lansirali su autonomno šatl vozilo koje će se koristiti za transport putnika. Ovaj shuttle je četvrtog nivoa autonomnosti i sposoban je da samostalno putuje bez asistencije vozača.

Vozilo ima maksimalnu kapacitet od 22 putnika, maksimalnu brzinu od 40 km/h i potpuno je električno. Domet mu je 128 km, što je sasvim dovoljno za gradske uslove. Projektova je da bude operativan 24 časa, tako da bude dostupan i kada nema previše zahteva.

Ovaj projekat predstavlja još jedan korak u razvoju autonomnog prevoza u gradovima. Shuttle će omogućiti putnicima dodatnu alternativu u javnom prevozu. Kako je predviđeno da koristi izdvojene trake, veruje se da će omogućiti korisnicima brz i efikasan prevoz.

Kompanija ZF i BEEP veruju da će ovo autonomno šatl vozilo biti korisno ne samo za putnike, već i za okolinu. Zahvaljujući svojoj električnoj energiji, on će smanjiti emisiju štetnih gasova i doprineti održivosti prevoza u budućnosti.

Ukratko, lansiranje autonomnog shuttle vozila od strane ZF i BEEP pokazuje različite mogućnosti za unapređenje prevoza. Očekuje se da će ovaj shuttle imati značajan uticaj na budućnost prevoza i da će pomoći u stvaranju bezbednijih i efikasnijih puteva za putnike.

Dve kompanije zajedno će oceniti najpogodnija mesta za primenu ovih vozila. BEEP će nastojati da gradove u kojima već radi oplemeni ovakvom prevoznom alternativom. Ovo može predstavljati bitan korak u popularizaciji i prihvatanju ovakvih vozila.

Povezane vesti