London proglašen za najzagušeniji grad na svetu

London je drugu godinu za redom proglašen za najzagušeniji grad na svetu. Ovo je objavila kompanija Inrix, specijalizovana za analizu transporta i mobilnosti, koja je u svoju procenu uključila više od 1.000 gradova širom sveta.

Rezultati pokazuju da je prosečni vozač u Londonu 2022. godine izgubio 156 sati čekajući u saobraćaju. To predstavlja povećanje od 5% u odnosu na brojke pre pandemije. Prosečni vozač u Velikoj Britaniji izgubio je 80 sati zbog saobraćajne gužve. Što predstavlja povećanje od 7 sati u odnosu na 2021. i smanjenje od 35 sati u odnosu na 2019. godinu.

Dnevna putovanja u Londonu prosečno koštaju i do 1.377 funti godišnje, čineći London najskupljim mestom za putovanje u Velikoj Britaniji. Ove cifre pokazuju da gužva u saobraćaju ima značajan uticaj na živote stanovnika, što uključuje gubitak vremena i novca.

Vlasti u Londonu su se zauzele za rešenje ovog problema, uključujući povećanje kapaciteta javnog prevoza i investicije u nove tehnologije za učinkovitije upravljanje saobraćajem. Takođe, podsticanje korišćenja bicikala i električnih vozila kao alternativnih načina prevoza takođe se smatra ključnim za smanjenje gužve u saobraćaju.

Međutim, dugotrajna rešenja za ovaj problem zahtevaju sveobuhvatne strategije i saradnju između vlasti, privrede i građana. Stoga je neophodno da se kontinuirano radi na razvijanju strategija koje će omogućiti efikasnije i zelenije prevoze u budućnosti.

Još jedan faktor koji nikako ne pomaže Londonu da ne bude najzagušeniji grad na svetu su i najzagušeniji putevi u Velikoj Britaniji. Svih pet se nalaze u Londonu i predstavljaju začepljene arterije Engleske predstonice.

Problemi velikih migracija i ekonomskog razvoja počinju ozbiljno da utiču na grad. Kvalitet života u velikim gradovima je odavno na niskom nivou, a ovakvi podaci samo dokazuju očajno stanje.

Bristol drugi najskuplji

Iako je London neprikosnoveno najzagušeniji, ni drugi gradovi ne cvetaju. Cena dnevnih putovanja u Bristolu je takođe skupa. On je sledeći grad na ovoj listi, bar kada je u pitanju cena izgubljenog vremena. Tako je godišnja cena dnevnih putovanja pojedinaca u Bristolu oko 805 funti.

Povezane vesti