Otvorena prva deonica Moravskog koridora

jedinstveni sistem naplate

Prva deonica Moravskog koridora, odnosno auto-puta Pojate-Preljina, otvorena je za saobraćaj. Deonica od Pojata do Makrešana kod Kruševca dugačka je 16,9 kilometara. Do oktobra bi trebalo da bude završeno dodatnih 10,7 kilometra do Koševa. Završetak deonice između Makrešana sa istočne strane Kruševca i Koševa sa zapadne, označiće i završetak pretvaranja trenutne obilaznice u auto-put. Na taj način će i centar Kruševca biti efikasnije povezan.

Izgradnja ovih deonica značajna je za privredu i građane ovog kraja s obzirom da daje direktnu vezu na Koridor X.

Prva deonica Moravskog koridora koja je puštena u rad označava i početak rada prvog “digitalnog” auto-puta u Srbiji. Taj epitet ova saobraćajnica je dobila zbog naprednih komunikacionih rešenja koja su implementirana. Naime, kompletan auto-put biće pokriven internet pristupom, a instalirani ITS sistemi su najnovije generacije.

Prema planu izgradnje, do kraja 2024. godine za saobraćaj će biti otvorena i prva deonica sa zapadne strane. Deonica od Preljine i Adrana povezaće Kraljevo sa auto-putem Beograd – Čačak. Kada kompletan Moravski koridor bude završen veliki broj naselja uz Zapadnu Moravu dobiće pristup Evropskoj mreži auto-puteva sa dve strane. Koliko je to značajno za ovaj deo Srbije govori i činjenica da će auto-put prvi put dobiti gradovi kao što su Kraljevo, Kruševac, Trstenik ali i Vrnjačka Banja kao veliki turistički centar.

Povezane vesti