Monteput nabavlja video sistem naplate putarine

Monteput

Monteput će implementirati video sistem naplate u tunelu Sozina, koji povezuje glavni grad Crne Gore sa lukom Bar.

Monteput, koji upravlja i održava puteve u Crnoj Gori, je inače javno preduzeće. Na sprovedenom tenderu za nabavku opreme pobedila je kompanija Emovis, sa kojom Monteput sarađuje već deset godina. 

Oprema će se koristiti za naplatu putarine kroz tunel, a iz Monteputa planiraju i širu primenu u budućnosti.

Sistem video-naplate podrazumevaće naplatu bez zaustavljanja. Namera je da se ovim načinom naplate postojeći sistem pojača i rastereti.

Očekuje se da će novi sistem omogućiti brže naplate putarine i smanjenje gužvi koje se često javljaju na naplatnim rampama.

Vreme implementacije projekta je devet meseci, a plan je da se ANPR tehnologija primeni na svih 11 naplatnih traka tunela.

Putevi bez naplatnih stanica

Naplatne rampe možda uskoro postanu stvar prošlosti.

Prvi auto-put bez naplatnih stanica i rampi, ali i bez vinjeta, pušten je u rad u Francuskoj. Otvaranje ovog zanimljivog sistema bilo je 4. novembra 2022. godine na autoputu A79 između regija Saone-et-Loire i Alje. Ova 88 kilometara dugačka deonica autoputa A79 zamenila je put N79, poznat kao Route Centre Europe Atlantique. On zauzima važno mesto na istočno-zapadnoj osi koja povezuje granice Nemačke, Švajcarske i Italije sa atlantskom obalom.

Umesto tradicionalnih rampi, na ovom autoputu postavljeni su portali sa kamerama. One fotografišu registarske tablice vozila i procenjuju njihov broj osovina kako bi se naplata izvršila bez usporavanja i gužvi. Ostatak teksta možete pročitati na posebnoj vesti.

Povezane vesti