Clearview Intelligence unapređuje vidljivost saobraćajnica u Kembridžu

Kompanija Clearview Intelligence isporučila je projekat drumskih reflektujućih jedinica gradu Kembridžu. Čuveni Univerzitetski grad Kembridž ima 16 milja dugu autobusko-biciklističku rutu. Clearview je upravo završio ponovnu instalaciju SolarLite jedinice duž cele rute.

SolarLite Active Road Studs su sjajno rešenje za lokacije gde su potrebni niži nivoi osvetljenja od standardnih uličnih svetiljki. Tako ovi elementi zapravo daju osvetljenje i bez direktne svetlosti uperene u njih, za razliku od uobičajnih, takozvanih “mačijih očiju”. Ovo značajno doprinosi bezbednosti jer je vozač svestan siluete puta mnogo ranije, te ima dovoljno vremena za reakciju. Uz to, ovakav tip osvetljenja ima mnogo manje uticaja na svetlosno zagađenje i na noćne divlje životinje od tradicionalnih svetiljki.

Grad Kembridž se odlučio za ovakav sistem kompanije Clearview Intellifence i zbog potrebe da se izbegnu troškovi težih građevinskih radova. Kopanje rovova za polaganje kablova i ostale opreme duž trase je dosta duži, skuplji i kompleksniji proces.

Važnost dobrog osvetljenja

Svetlost i vidljivost igraju ključnu ulogu za bezbednost saobraćaja na putevima. Odgovarajuće osvetljenje na putevima omogućava vozačima da jasno vide i uoče potencijalne opasnosti u svom okruženju. Pruža bitne vizuelne informacije, kao što su prisustvo pešaka, drugih vozila, putnih znakova i prepreka. Dobra vidljivost omogućava vozačima da brzo reaguju i donesu informisane odluke, smanjujući rizik od nezgoda. Upravo to SolarLite Active Road Studs kompanije Clearview Intelligence donosi upravljačima puta.

Tokom noći ili nepovoljnih vremenskih uslova, kao što su kiša, magla ili sneg, vidljivost postaje još kritičnija. Nedovoljno osvetljenje ili loša vidljivost narušavaju percepciju dubine, procenu udaljenosti i periferni vid, što otežava vozačima da predvide i reaguju na potencijalne opasnosti. Smanjena vidljivost povećava verovatnoću sudara, jer objekti ili pojedinci možda neće biti vidljivi dok ne bude prekasno da se izbegnu.

Povezane vesti