Bezbednost motociklista u saobraćaju može se povećati boljim osvetljenjem

bezbednost motociklista u saobraćaju

Drugačija konfiguracija osvetljenja na motorima može povećati bezbednost motociklista u saobraćaju. Novo istraživanje objavljeno u časopisu Transportation Research Part F: Traffic Psychology and Behaviour tvrdi da bi nova konfiguracija osvetljenja,mogla da pomogne drugim vozačima da bolje vide dvotočkaše i tako sačuva živote. Studiju su sproveli istraživači Pat DeLucia sa Univerziteta Rajs i Bradley Weaver iz Emory Healthcare.

Drugačije osvetljenje na motorima podrazumevalo bi šest svetala umesto jednog. Svetla bi bila raspoređena od vrha do dna frontalnog dela vozila. Ovo novo osvetljenje kao alternativa postojećem sistemu sa jednim svetlom pomaže drugim vozačima da vide motocikle 0,8 sekundi ranije. To može značajno smanjiti broj saobraćajnih nezgoda, kroz brzinu reakcije vozača.

S obzirom da su vozila na dva točka mnogostruko manja od putničkih vozila, znatno je teže oceniti njihovo kretanje i proceniti brzinu, trajektoriju i druge odlike vožnje. To posebno dolazi do izražaja noću, kada je vidljivost smanjena.

bezbednost motociklista u saobraćaju

Opasnosti za motocikliste

Vozači motora su 27 puta više skloni smrtnim ishodima u saobraćajnim nezgodama u poređenju sa vozačima putničkih vozila. Pritom, nezgode koje se događaju noću čine gotovo polovinu svih smrtnih ishoda. Iz tog razloga bezbednost motociklista u saobraćaju je izuzetno važan faktor opšte slike bezbednosti saobraćaja.

Istraživači su testirali novi sistem na simulatoru vožnje uz 35 učesnika u dobi između 19 i 70 godina. Zatim je testirano koliko brzo učesnici u studiji opažaju motocikl. Naučnici su isprobali niz različitih konfiguracija svetala. Svaka nova konfiguracija je zapravo bila bezbednija od osnovne sa jednim svetlom. Ipak najbolje se pokazala gorepomenuta konfiguracija sa šest svetala.

Ovi rezultati predstavljaju nešto što bi moglo da promeni fabričke propise za motocikle. Takođe, proizvođači bi trebalo da razmisle o mogućnosti instaliranja ovakvih svetala i bez posebnih zakonskih akata koji bi ih na to naterali. U svakom slučaju, sigurnost vozača motocikala bi trebalo da bude prioritet, a nova istraživanja poput ovog mogu značajno doprineti smanjenju rizika u saobraćaju.

Povezane vesti