Zelenim pojasom do održivih auto-puteva

auto-puteva

Ulaganja u održivi razvoj auto-puteva u Velikoj Britaniji nastavljaju da doprinose rastu šuma širom zemlje. Ove investicije su utrle put za inovativne inicijative koje kombinuju razvoj infrastrukture sa očuvanjem životne sredine, što rezultira pozitivnim uticajem na zelene površine u zemlji.

National Higways”, vladina agencija odgovorna za putnu mrežu u Engleskoj, bila je na čelu ove inicijative. Usvajanjem holističkog pristupa koji prepoznaje važnost balansiranja infrastrukturnih zahteva sa očuvanjem životne sredine, uspeli su da stvore sinergiju koja koristi i korisnicima puta i životnoj sredini.

Zeleni koridori

Jedna od ključnih inicijativa koje zastupaju Nacionalni autoputevi je integracija “zelenih koridora” duž glavnih mreža auto-puteva. Ovi koridori uključuju stratešku sadnju drveća i vegetacije pored autoputeva, poboljšavajući vizuelnu privlačnost pejzaža, istovremeno pružajući brojne ekološke prednosti. Ne samo da ovi zeleni koridori poboljšavaju kvalitet vazduha i ublažavaju zagađenje bukom, već služe i kao važna staništa divljih životinja, podržavajući biodiverzitet širom Velike Britanije.

Uticaj ovih investicija na rast šuma je bio izuzetan. Prisustvo zelenih koridora dovelo je do proširenja postojećih šuma i stvaranja novih šumskih površina. Putem strateškog partnerstva sa lokalnim vlastima, organizacijama za zaštitu i šumarskim stručnjacima, preduzeće “National Highways” je uspešno implementiralo programe sadnje drveća koji su rezultirali hiljadama novih sadnica kraj puteva širom zemlje.

Ovaj ekološki svestan pristup razvoju infrastrukture u skladu je sa posvećenošću vlasti u borbi protiv klimatskih promena. Aktivnim doprinosom rastu šuma, ove investicije igraju ključnu ulogu u ublažavanju emisije gasova na auto-putevima. Takođe se postiže i drugi bitan cilj, a to je očuvanje prirodnih lepota zemlje.

Štaviše, ovi zeleni koridori nude dodatne prednosti osim njihovog uticaja na životnu sredinu. Istraživanja su pokazala da pristup zelenim površinama pozitivno utiče na mentalno zdravlje i blagostanje, podstičući opuštanje i smanjujući stres. Integracija zelene infrastrukture u putne mreže poboljšava ukupan kvalitet života i za stanovnike i za učesnike u saobraćaju. Na taj način stvara se prijatnije i održivije okruženje za sve.

Budući projekti

“National Highways” takođe istražuju inovativna rešenja kao što su ugrađivanje tehnologija obnovljivih izvora energije u infrastrukturu pored puteva i sprovođenje mera za smanjenje uticaja izgradnje i održavanja puteva.

Povezane vesti