Nedostatak profesionalnih vozača u Hrvatskoj

nedostatak profesionalnih vozača

Značajan nedostatak profesionalnih vozača pogodio je i Hrvatsku, što ugrožava ključne industrije kao što su logistika, transport i turizam. Starenje stanovništva, pa samim tim i radne snage, negativna percepcija profesije i ograničene mogućnosti za obuku su doprineli ovom problemu. Takođe, tu je i veliki odliv vozača u druge zemlje EU, kao i Kanadu i SAD. Međutim, zemlja je uspela da delimično reši nedostatak tako što je privukla oko 3.000 stranih vozača, prvenstveno iz Nepala i sa Filipina.

Veliki problem sa nedostatkom vozača već godinama je aktuelan u celoj Evropi. Sada je taj problem zastupljen i na Balkanu, u Srbiji i Hrvatskoj. To se i mogli pretpostaviti, s obzirom da su veće ekonomije prosto usisale radnu snagu sa ovih podneblja.

Hrvatska se u velikoj meri oslanja na usluge prevoza za turističke transfere i razgledanje, zbog čega je nedostatak profesionalnih vozača posebno zabrinjavajući za turističku industriju. Povećana potražnja za logističkim i građevinskim uslugama takođe doprinosi konkurenciji za kvalifikovane vozače.

Dovođenje stranih radnika

Dok se ulažu napori da se situacija reši, Hrvatska je uspela da ublaži problem uvozom radne snage. Otprilike 3.000 stranih vozača, uglavnom iz Nepala i Filipina, ušlo je u zemlju za prva tri meseca ove godine. Iako za mnoge kontroverzna politika, dovođenje stranaca je jedino racionalno kratkoročno rešenje u ovom trenutku. Ovi vozači donose svoju stručnost i veštine, pomažući da se ublaži pritisak na industrije pogođene nedostatkom.

Dugoročno rešenje

Međutim, mora se razmišljati i o dugoročnom rešenju, što dovođenje stranaca svakako nije. Kako bi se uhvatili u koštac sa osnovnim uzrocima problema, potrebno je poboljšati mogućnosti obuke i bržeg stavljanja u pogon svakoga ko želi ovim poslom da se bavi.

Podizanje svesti o prednostima, mogućnostima za razvoj karijere i balansu između posla i privatnog života u vezi sa ovim profesijama može pomoći u prevazilaženju negativne percepcije i privlačenju mlađih generacija.

Privlačenje mladih ka ovoj profesiji mora ostati prioritet. A to se može postići i kroz obrazovne institucije ponudom specijalizovanih kurseva, stipendija i sličnih programa.

Povezane vesti