Kampanja “Vozi odmoran” promovisana na naplatnoj stanici “Beograd”

"vozi odmoran"

Tim sastavljen od predstavnika Agencije za bezbednost saobraćaja, Uprave saobraćajne policije, JP „Putevi Srbije” i Auto Moto Saveza Srbije, nastavlja da sprovodi kampanju posvećenu poboljšanju bezbednosti u saobraćaju pod nazivom „Vozi odmoran”.

Na lokaciji blizu naplatne stanice „Beograd”, v.d. direktor Agencije za bezbednost saobraćaja, Branko Stamatović, zajedno sa načelnikom Uprave saobraćajne policije, Slavišom Lakićevićem, rukovoditeljkom Odeljenja za odnose s javnošću u JP „Putevi Srbije”, Ljerkom Ibrović, i generalnim sekretarom AMSS-a, Milanom Nikolićem, uputili su apel vozačima da budu odmorni tokom vožnje i da prave pauze na svakih dva sata vožnje.

Promocija akcije “Vozi odmoran” je posebno bitna u letnjim mesecima kada mnogi vozači prave dugačke ture putujući na odmor. Prema mnogim istraživanjima, pravljenje pauze na svakih dva sata vožnje u mnogome može održati zadovoljavajući nivo koncentracije kod vozača. Takođe, prema statistikama, tokom letnjih meseci raste broj nezgoda uzrokovanih umorom. To se pre svega događa zbog dugih putovanja, na koje vozači nisu navikli. Takođe, vrućina koja dodatno otežava put i umara vozače može biti jedan od faktora.

Ljerka Ibrović, iz „Puteva Srbije”, naglasila je da umor kod vozača predstavlja jedan od najznačajnijih uzroka saobraćajnih nezgoda. Ona apeluje da vozači i šira javnost obrate posebnu pažnju na ovaj problem. Naime, nezgode koje prouzrokuju umorni vozači imaju čak 50% veću verovatnoću da rezultiraju fatalnim ishodom ili ozbiljnim telesnim povredama.

Agresivni vozači kao večni problem

Da li ste znali da agresivni vozači u proseku voze 5 km/h brže od ostalih? Stilovi vožnje mogu značajno da variraju od pojedinca do pojedinca, a diferenciranje agresivnih vozača je ključno za bezbednost na putu. Nedavna studija koju je sproveo Univerzitet Vorvik baca svetlo na ove razlike, naglašavajući potencijalne opasnosti koje predstavljaju agresivno ponašanje u vožnji i njihov uticaj na opštu bezbednost. Više o ovome pročitajte u posebnoj vesti na sledećem linku.

Povezane vesti