Od septembra sa istim tagom kroz Srbiju i Hrvatsku

elektronska naplata putarine

Photo by: JP “Putevi Srbije”

Dve državne putarske kompanije, “Putevi Srbije” i “Hrvatske autoceste,” potpisale su Memorandum o poslovnoj saradnji. Naime, namera je da od septembra ove godine bude omogućena integrisana elektronska naplata putarine u obe zemlje.

Ovim sporazumom, vozači koji koriste srpske tagove moći će nesmetano da prolaze kroz rampe na auto-putevima u Hrvatskoj, bez zaustavljanja. Slično tome, vozači koji koriste hrvatske tagove moći će bez problema da prolaze kroz rampe u Srbiji, čime će se značajno olakšati putovanje za vozače obe zemlje.

Ovaj korak ka integraciji naplate putarine značajan je za unapređenje saobraćaja i olakšanje putovanja kako za vozače putničkih vozila, tako i za kamione. Putnici će sada moći uživati u bezbrižnom putovanju bez potrebe za zaustavljanjem i plaćanjem putarine na tradicionalan način.

Važno je napomenuti da će se ova mogućnost odnositi samo na post-paid tagove. To znači da će korisnici koji poseduju pre-paid tag morati da ga rekonfigurišu. Za sve one koji koriste druge načine plaćanja putarine, važiće uobičajena pravila plaćanja.

Očekuje se da će ovaj sporazum doprineti jačanju saobraćajnih i ekonomskih veza između Srbije i Hrvatske, ali i unaprediti ukupno iskustvo putovanja za vozače koji koriste ove puteve.

Svečano puštanje sistema u rad očekuje se početkom septembra. Tada će vozači moći u potpunosti da iskoriste benefite koje pruža integrisana elektronska naplata putarine u obe zemlje.

Povezane vesti