Irska najavljuje inovaciju u urbanom saobraćaju sa 200 stanica za elektromobilnost

stanica za elektromobilnost

Ambiciozan plan Irske za razvoj 200 stanica za elektromobilnost trebalo bi da značajno unapredi urbanu transportnu infrastrukturu. Ove stanice će omogućiti lak pristup električnim vozilima (EV) i električnim biciklima svim stanovnicima. Krajnji cilj je smanjenje emisija štetnih gasova i promocije održivog transporta.

Ministar za okolinu i klimatske promene, Eamon Ryan, predstavio je ovu inicijativu najavljujući investiciju od čak 40 miliona evra. Ovih 200 stanica za elektromobilnost biće postavljene širom Irske, sa fokusom na urbane zone. Projekat ima za cilj da transformiše urbani transport, čineći ga ekološki prihvatljivijim, dostupnijim i manje zavisnim od ličnog automobila.

Ambiciozan plan predviđa implementaciju pilot stanica za mobilnost u dva grada i jednom većem mestu tokom ove godine. Ove stanice će omogućiti javni pristup floti EV-a i električnih bicikala, dostupnih kako za kratke vožnje, tako i za duže putovanje.

Inicijativa če biti finansirana od strane Vladinog klimatskog fonda. Ministar se osvrnuo i probleme iz prethodnih projekata i na lekcije koje su tada naučene. Manje uspešan pilot projekat u Blanchardstownu, ukazao je na važnost strateškog planiranja lokacija. Kako se ispostavilo iz prethodnog projekta, izuzetno je bitno da stanice imaju logičku i funkcionalnu povezanost sa postojećim sistemima javnog transporta.

Iskustva iz Irske mogu biti značajna i za druge zemlje u Evropi. Ono što je sigurno je da neophodno da se više društvenih činilaca uključi kako bi projekat uspeo. Ministarstvo za sada planira da pre svega uključi svoje stručnjake, gradove, transportna preduzeća ali naravno, i stanovnike.

Povezane vesti