Integracija sistema elektronske naplate putarine između Srbije i Grčke do leta

elektronske naplate putarine

Srbija i Grčka planiraju da integrišu svoje sisteme elektronske naplate putarine, čime će omogućiti efikasniju vožnju i olakšati putovanja. Prema najnovijim informacijama, očekuje se da će naplata putarine između Srbije i Grčke početi da funkcioniše do leta.

Prošle sedmice je u Grčkoj održan prvi sastanak radnih grupa koje rade na uspostavljanju integrisanog sistema elektronske naplate putarine između dve zemlje. Ova inicijativa proizilazi iz nedavnih razgovora predsednika Srbije i premijera Grčke. Tokom njihovog susreta u Beogradu je između ostalog dogovorena i integracija sistema elektronske naplate putarine.

Kako se najavljuje iz Ministarstva saobraćaja, integrisana naplata bi trebalo da profukncioniše do početka letnje sezone. Time bi kompletan put do Grčkog primorja mogao biti plaćen preko jednog tag uređaja, kupljenog u Srbiji.

Osim sa Grčkom, pregovara se i o zajedničkoj elektronskoj naplati putarine sa Crnom Gorom, BiH, Hrvatskom, ali i Italijom. Ova inicijativa ima za cilj stvaranje jedinstvenog sistema koji će olakšati putovanje i smanjiti administrativne barijere za vozače koji prolaze kroz ove zemlje. Ovo će posledično olakšati protok putnika ali i robe u regionu.

Treba napomenuti da je već integrisan sistem sa Severnom Makedonijom, što znači da vozači iz obe zemlje mogu koristiti jedan tag za plaćanje putarine u obe države. Za sada, kako biste koristili ovu uslugu iz Srbije, neophodno je da imate post paid tag uređaj.

Povezane vesti