Maroko ulaže preko milijardu dolara u modernizaciju javnog prevoza

javnog prevoza maroko

Vlada Maroka predstavila je ambiciozan investicioni plan za modernizaciju urbanog javnog prevoza u zemlji. Program od oko 10 milijardi dirhama (1,1 milijardu dolara), ima za cilj da do 2029. godine opremi 32 grada sa 3,500 novih autobusa.

Fokus ove investicije biće na nabavci novih autobusa i modernizaciji infrastrukture i sistema upravljanja. Planirana ulaganja će pokriti različite aspekte, uključujući same autobuse, objekte za održavanje, depoe za autobuse i parkirališta. Osim ovoga uključiće i sisteme za naplatu karata i alate za podršku upravljanju.

Vlada trenutno razvija uputstva i specifikacije kako bi pomogle lokalnim vlastima. Cilj je efikasan nadzor novog modela upravljanja ali i da se da prednost lokalno proizvedenim vozilima u procesu nabavke. Vlada takođe revidira postojeće ugovore o delegiranom upravljanju, od kojih mnogi imaju finansijske i operativne izazove. Ove revizije imaju za cilj da povrate budžetsku ravnotežu, poboljšaju kvalitet usluga i osiguraju dugoročnu održivost programa.

Ovaj program predstavlja ključnu investiciju u budućnost urbanog javnog prevoza u Maroku. Ovo je takođe i deo opšte slike države, s obzirom da će se deo Svetskog prvenstva u fudbalu održati u Maroku 2030. godine. Pored poboljšanja kvaliteta usluga, cilj je i jačanje lokalne ekonomije kroz podršku domaćim proizvođačima autobusa.

Očekuje se da će ova inicijativa značajno unaprediti javni prevoz u Maroku, pružajući građanima efikasniji, pouzdaniji i održiviji način kretanja kroz gradske sredine. A ova promena će ostaviti i dobar utisak na sve posetioce najveće fudbalske smotre 2030. godine.

Povezane vesti