Besplatan javni prevoz u Monpeljeu doveo do 20 odsto više putovanja

besplatan javni prevoz

Kao što smo ranije pisali, Monpelje je uveo besplatan javni prevoz prošle godine. Sada, nakon nekoliko meseci objavljeni su prvi rezultati ove odluke. Na prvi pogled, deluje da je ovaj potez bio vrlo koristan za diverzifikaciju prevoza u gradu.

Broj putovanja javnim prevozom porastao je za više od 20 procenata u ovom periodu. Brojke pokazuju i da je broj ljudi koji koriste javni prevoz porastao za 23,7 odsto u prva tri meseca 2024. u poređenju sa istim periodom 2019. Godine.

Zvaničnici takođe kažu da je primećen poseban porast broja putovanja van vršnih sati. Najverovatnije tumačenje ovog fenomena je da stanovnici počinju više da koriste javni prevoz za neobavezne aktivnosti.

Ovo je jako zanimljiv podatak, koji može pokazati da putnike nije toliko lako motivisati da pređu na alternativne vidove prevoza kad su u pitanju dnevna putovanja na posao i druge obaveze. Ipak, isto je bitno znati da su stanovnici voljni da promene navike kada je u pitanju zabava. Putovanja u druge svrhe takođe donose veliki udeo u saobraćaju, pa je i ovaj uspeh vrlo značajan.

Besplatan javni prevoz funkcioniše od prošle godine

Monpelje je uveo besplatan javni prevoz u decembru prošle godine. Sam projekat je pokrenuo novi gradonačelnik, izabran 2020. godine kada je i izašao sa planom da načini gradski prevoz besplatnim. Prevoz je prvo prestao da se naplaćuje vikendom, da bi kasnije postao besplatan za mlađe od 18 i starije od 65. deja Ikoja stoji iza projekta je podsticanje korišćenja javnog prevoza i borba protiv zagađenja.

Iako je javni prevoz besplatan, stanovnici i dalje moraju da imaju propusnice, dok se karta i dalje naplaćuje turistima i posetiocima. Cena karte za njih je 1,6 evra.

Povezane vesti