Novo poskupljenje putarina u Srbiji, najavljeni popusti za električna vozila

Korišćenje auto-puteva u Srbiji biće skuplje od 10. jula za oko 10 odsto prema novoj Odluci o visini naknade za upotrebu javnog puta koju je usvojilo JP Putevi Srbije.

U isto vreme, ministarstvo je najavilo da će biti uvedeni popusti za električna vozila prilikom plaćanja putarine. Vlada je najavila posebne pogodnosti za vlasnike električnih automobila, kao deo šireg plana za podsticanje ekološki prihvatljivih načina prevoza.

Ovaj popust, uz nove elektropunjače koji su planirani, trebalo bi da učine tranzit kroz Srbiju zanimljivijim.

Pored toga, popusti će i dalje važiti za korisnike elektronske naplate putarine, koji će ostvarivati popust od šest odsto. Popust od 10% će važiti i za kamione sa motorima “euro 6” standarda.

Prethodno povećanje putarina od 14 odsto bilo je prošle godine. Pored uvođenja dodatne naplate za korišćenje objekata na auto-putevima, kao i najave da će biti uvedena putarina i na moto-putevima, jasno je da vožnja u Srbiji postaje sve skuplja.

Sa druge strane, prihodi od putarina ove godine su dostigli 50 milijardi dinara. Naredne se očekuje da ti prihodi dostignu čak 80 milijardi.

Povezane vesti