Parking-porez na vozila zaposlenih?

Poslednjih godina gradovi širom sveta postaju sve inovativniji kada je u pitanju rešavanje problema parkiranja. Veliki deo parkiranih vozila su vozila zaposlenih. U našem regionu za sada su se najbolje pokazale mere uvođenja naplate parkiranja i ograničavanje zadržavanje u zonama. Međutim, sa porastom stepena motorizacije jasno se vidi da takve metode u budućnosti jednostavno neće biti dovoljne. Talas automobila u gradovima preti da preplavi ustaljen sistem naših parking servisa.

Porez na mogućnost parkinga

Među mnogobrojnim inovacijama koje gradovi u svetu rade, jedna prilično zanimljiva stiže nam iz Velike Britanije i Lestera. Gradske vlasti ovog Engleskog grada, sa nešto više od 300 hiljada stanovnika, razmatraju mogućnost uvođenja takse. Taksa bi se naplaćivala svim poslodavcima koji imaju više od 10 parking mesta. Iznosila bi 550 funti po parking mestu godišnje. Projektovano je da bi u periodu od deset godina gradu prihodovala ukupno oko 95 miliona funti. Taj novac bi bio preusmeren za poboljšanje kvaliteta javnog prevoza i infrastrukture za bicikliste i pešake.

Ovakav porez bi imao za cilj i da podstakne kompanije da ohrabre alternativne načine prevoza. Smanjenje broja putničkih automobila na ulicama je glavni motiv. Ipak, statistike govore da bi tek svaka deseta firma imala obavezu da zapravo plati ovaj porez, jer većinu privrede u Lesteru čine male firme i preduzetnici, dok se veće korporacije najčešće nalaze van grada. Postavlja se takođe i pitanje kako bi se ovaj porez obračunavao i koji bi bio kriterijum za određivanje broja parking mesta u firmi.

Ovaj predlog je svakako još uvek u procesu javne rasprave i svi važniji detalji će tek biti određeni, ali ono što je takođe zanimljivo je da Lester ne bi bio prvi grad u Engleskoj sa ovakvim porezom. Upravo uspešan primer Notingema je i podstakao gradske vlasti da razmišljaju o ovom potezu. U ovom gradu, saobraćaj je usporio svoj rast, posebno u vršnim periodima. Vidno je manje vozila zaposlenih ljudi.

Da li će pored ograničavanja ulaska u centar grada, naplate parkiranja i sličnih metoda i ovaj porez postati standard ostaje da se vidi u narednim godinama.

Povezane vesti