Parking servis i sve o parkingu

parking servis

Ako ste vozač, verovatno vam je problem broj jedan cena goriva. Ali ako vam pomenemo parking, ništa manje se nećete naježiti, a verovatno ste bar jednom opsovali parking servis. Delom zato što smo naučeni da nam parking prostor pripada i da je to naše pravo. Ipak, sa razvojem motorizacije i gradova taj stav ćemo morati da menjamo, a parking mesto je i te kako postalo privilegija, i to izuzetno skupa.

Ono o čemu najčešće ne razmišljamo je da svako parking mesto zauzima od 8 do 10 kvadratnih metara. Kako se više pomerate ka gradu i centrima atrakcije, ti kvadrati sve više i više vrede. Ako je cena kvadrata stana u centru grada, na primer, tri hiljade evra, koliko bi onda vredelo deset kvadrata zemljišta na ekskluzivnoj lokaciji – zemljišta koje mi koristimo samo da bismo ostavili svoje vozilo. Kada uđemo u sve te cifre, prosto postanemo zahvalni što postoji Kalemegdan parking, ili beton hala parking, gde za par stotina dinara možete parkirati u centru grada.

Ipak, ono što je jasno je da, dok se ne poboljša situacija sa transportnim alternativama, kao što su javni prevoz, metro, biciklističke staze, parking u centru Beograda ostaje važan deo gradskih transportnih arterija.

Naplata parkinga na ulici

Na celom Balkanu naplata parkinga na ulici je uglavnom pokrivena SMS sistemom. To je najdominantniji način plaćanja u Srbiji i Hrvatskoj, dok se još koristi i u Crnoj Gori, BiH, Sloveniji i Severnoj Makedoniji. Ovaj sistem je znatno jeftiniji i praktičniji od parkomata koji su mahom zastupljeni u Zapadnoj Evropi, što nikako ne znači da su išta bolje rešenje. U kontekstu  digitalizacije naplate parkiranja Balkan je, zapravo, daleko ispred Evrope.

Sa ovim sistemom korisnik može platiti parking iz svog vozila, putem mobilnog telefona i gotovo istog momenta je u sistemu. Nema potrebe za daljim koracima. 

Pored očiglednih prednosti u smislu praktičnosti za korisnika, SMS parking sistem naravno nije bez mana. To se prvenstveno odnosi na komunikaciju koja se događa unutar sistema. Vaš SMS putuje sa telefona preko antena mobilnog operatera do sistema mobilnog operatera. Odatle ide na servere i sistem parking servisa, koji vraća informaciju da li su uslovi za vaše parkiranje ispunjeni (da li ste dostigli limit, imate izdatu dnevnu kartu ili nešto treće). Nakon toga, komunikacija ide u suprotnom smeru, sve dok ne dobijete povratni SMS. U 99,9% slučajeva ova komunikacija radi besprekorno. Ali, dovoljno je da jednom ne radi da spoznate svu frustraciju naplate parkiranja.

Ono što je važno da znate da je povratna poruka u kojoj piše “Za to i to vozilo ste, tu i tu, tad i tad, platili parking..:”, jedina potvrda da je vaša transakcija uspešna. Bez toga, nemojte se opuštati i zavaravati da ste vi svoje obavili.

parking servis

Kako radi sistem

Sistem daje sebi 180 sekundi da odradi ceo proces, tako da, ako niste dobili povratnu poruku nakon tri minuta, niste ni platili parking.

Parking servis verovatno ne vidi transakciju i vaša parking karta za njega ne postoji. U tom slučaju ste u velikoj opasnosti da vam bude izdata dnevna parking karta. Po pravilnicima i gradskim odlukama o parkiranju najčešće je definisano da je korisnik dužan da plati parking na alternativne načine ukoliko SMS sistem ne funkcioniše. Parking servisi najčešće imaju razumevanja, pa kada postoji problem, obustave kontrolu i izdavanje parking kazni. Međutim, treba biti oprezan, jer problem može biti samo trenutan, za određenu lokaciju ili mrežu. Tad parking servis neće uvažiti eventualnu reklamaciju.

Ono što još treba da znate o naplati parkinga na ulici je da ga gotovo uvek obavljaju javna preduzeća koja su tu delatnost dobila direktnom odlukom gradskih vlasti.

Dnevna parking karta i parking kazna

Velika zabluda i predmet mnogih debati su kazne za parkiranje. Potrebno je vrlo jasno razdvojiti dve kategorije kada su kazne u pitanju. Prva je propisno parkiranje na mestu koje je pod naplatom, a druga je nepropisno parkiranje.

Propisno parkiranje na mestu pod naplatom potpada isključivo kontroli naplate parkiranja. Ta lokacija je određena za parkiranje i zakonski osposobljena za to – postoji saobraćajni znak koji to dozvoljava. Nakon toga, gradskom odlukom je rešeno da se isto nalazi u zoni pod naplatom. Kontrolu naplate vrši parking servis, odnosno njegov službenik. Kontrolori ili sad već i video sistemi, kontrolišu naplatu samo i isključivo na mestima na kojima je dozvoljeno parkiranje.

Ukoliko ne platite parking, kontrolor će vam izdati dnevnu parking kartu, koja izgleda kao kazna, skupa je kao kazna, osećate je kao kaznu, ali to zapravo nije. Ona je definisana kao jedan od načina plaćanja usled različitih pravnih razloga. Kao postpejd telefonski račun.

Ipak, iako zvanično nije kazna, i te kako ćete morati da je platite. Pravni mehanizmi su poslednjih godina prilično dobro razrađeni i parking servisi vrlo uspešno naplaćuju svoja potraživanja i kod najupornijih neplatiša.

Dobra stvar je što putem novih sistema dnevne parking karte možete platiti online. Sistem se, barem u Beogradu, zove eParking, a većina parking servisa pruža i 50% popusta ukoliko platite u roku od osam dana.

parking kazna

Parking kazna

Parking kazna ili kazna za parkiranje je zaista kazna. I parking servis sa njom zapravo nema ništa. Nju izdaje komunalna ili saobraćajna policija, a ako nemate sreće i vozilo vam odnese pauk, moraćete da platite i “uslugu odnošenja”. Ovo najčešće obavlja parking servis, jer policija i komunalna policija u svom voznom parku prosto nemaju ovakva vozila. Odatle i dolazi do zablude da je parking servis glavni krivac.

Ovakva kazna se tretira kao saobraćajni ili komunalni prekršaj i zbog nje možete završiti i na sudu.

Kako da izbegnete kaznu za parking?

Kako bismo mogli da odgovorimo na ovo pitanje, bitno je da prvo ustanovimo šta je propisno parkiranje, a šta zaustavljanje.

Prema zakonu o bezbednosti saobraćaja zaustavljanje je definisano ovako:

“Zaustavljanje vozila je svaki prekid kretanja vozila na putu u trajanju do tri minuta, pri čemu vozač ne napušta vozilo, osim prekida radi postupanja po znaku ili pravilu kojim se reguliše saobraćaj.”

Dok je parkiranje formulisano na sledeći način:

“Parkiranje vozila je svaki prekid kretanja vozila, osim prekida radi postupanja po znaku ili pravilu kojim se reguliše saobraćaj, koje se ne smatra zaustavljanjem.”

Ono što je takođe bitno napomenuti je da je parkiranje propisno samo ukoliko je na propisanom parking mestu. A propisano parking mesto definiše znak za parkiranje, u narodu poznat kao plavo P, kao i odgovarajuća horizontalna signalizacija ukoliko je moguće izvesti je.

Važno je, dakle, shvatiti da smo u prekršaju svaki put kada ostavimo parkirano vozilo bez vozača, a iza nas nije ostao plavi znak za parking. U praksi na to dodajte i sve kolske i vatrogasne prolaze, pešačke prelaze, sumnjive nedefinisane površine, pogotovo u zonama u kojima radi video-kontrola parkiranja.

Zašto ne treba parkirati bilo gde

U tom smislu, kada je u pitanju parkiranje u gradu, čak i da ne dobijete kaznu, vrlo je verovatno da nekome smetate. To može biti prolaz za dvorišni parking,  možete smetati vozilima za skretanje, protoku pešaka ili većih vozila gradskih službi. Pa, iako zvuči kao kliše, zaista je najbolji način da se izbegne kazna da se parkirate na mestu propisanom za to.

Sa druge strane, naplata parkiranja je malo drugačija. Tu se nalazite na obeleženom parking mestu i sasvim sigurno nikome ne smetate. I dalje je najbolja opcija da prosto platite parking, ali ipak parking servisi imaju određeno vreme tolerancije koje vas može spasiti. Razlika između zaustavljanja i parkiranja je tri minuta, što parking servisi najčešće poštuju. Tako ćete dobiti tri, pet ili u nekim gradovima čak i deset minuta tolerancije da se snađete i platite parking. Nekad je i to dosta da obavite neki poslić i zapravo ne platite parking. I imajte na umu, što veći grad i veća gužva, manja je i tolerancija.

Šta parking servis radi?

Parking servis najčešće je u formi javnog preduzeća. Osniva se i finansira od strane lokalne samouprave u cilju održavanja i naplate parking prostora. To ne znači da je to preduzeće zaduženo za sva parkirališta u gradu, već samo ona koja su na javnim površinama, u javnim garažama ili javnim otvorenim parkiralištima.

Neki gradovi imaju preduzeća samo za parking, kao što su JKP Parking servis Beograd, JKP Parking servis Novi Sad ili JKP Parking servis Niš. Ipak, u većini manjih opština u Srbiji i regionu, parking delatnost je dodeljena drugim komunalnim preduzećima.

Sva ova preduzeća jesu zadužena za održavanje javnih parkirališta i parking mesta, njihovo obeležavanje, održavanje i kontrolu. A, ukoliko imaju pauk vozilo, zadužena su i za odnošenje vozila po nalogu MUP-a ili komunalne službe.

Parking Beograd

Iako nadasve zamoran i komplikovan, parking u Beogradu i ne mora biti toliki bauk. Ključ za manje stresa može biti delimično odricanje od komfora. Najveće pitanje je kakve su vaše potrebe, ali racionalizacija u nekim momentima možda nije loša.

Na primer, ukoliko želite da ostanete kratko u centru a nemate previše vremena, razmotrite garažu Obilićev venac. Traženje parkinga na ulici vas može koštati tone živaca, uz potrošenih minimum 15 do 20 minuta, ako uopšte uspete da nađete mesto. Garaža jeste skuplja, ali ako uračunate živce, vreme i gorivo koje potrošite, možda se ipak isplati.

Ako vam je plan da se zadržite duže u centru, obavite više poslova ili prosto uživate u šetnji, razmotrite parking kod SC Milan Gale Muškatirović. Cena započetog sata je svega 60 minuta, a gotovo uvek ima slobodnih mesta. Parkinzi kod beton hale i kod Kalemegdana su malo bliži ali i dosta skuplji.

Kada je u pitanju parking na ulici, tu je već dosta teže dati bilo kakav savet. Ako vam je zaista bitno da se parkirate na ulici, ne postoji oproban način da to efikasno uradite.

Osnovna parking kultura

Iako je u velikim gradovima parking izazov, ne smemo zaboraviti da poštujemo druge učesnike u saobraćaju i zadržimo smirenost.

Bitno je ispoštovati dimenzije parking mesta, kao i ostaviti dovoljno prostora vozačima parkiranim do vas, kako bi mogli da otvore vrata i uđu u svoje vozilo. Takođe je bitno ostaviti prostora da se drugo vozilo isparkira. Obratite pažnju, jer i vaš automobil može da strada od naslanjanja na branik.

Pokušajte da svaki put sklopite retrovizore. Tako pešaci mogu prolaziti nesmetano, a i nećete ostati bez njih u slučaju prolaska drugog vozila preblizu.

Šta nikako ne smete

Nemojte ostavljati auto na mestima gde je zabranjeno zaustavljanje i parkiranje, ni na minut. Ne samo da nije dozvoljeno, već je izuzetno bezobzirno prema drugim učesnicima u saobraćaju. Uvek postoji razlog zašto je negde to zabranjeno, a najčešće je to zbog prolaza koji neko koristi. Često ulazi u garaže, parkinge i dvorišta ne izgledaju tako, ali su vrlo aktivni. Iz tog razloga, kada ostavljate vozilo bez nadzora, možete nekome zaista zagorčati život i znatno mu poremetiti planove.

Nepropisno parkiranje takođe često zablokira i dobar deo trotoara. Zamislite da gurate kolica sa detetom i razmislite da li biste mogli da prođete od sopstvenog vozila.

Iako ne mislimo da postoji validan izgovor za nepropisno parkiranje, ukoliko to ipak radite, najmanje što možete da učinite je da ostavite broj telefona ispod vetrobranskog stakla. Tako dajete nekome barem šansu da dođe do vas i da vas pozove da svoje vozilo pomerite.

Povezane vesti