Taksi bez vozača na ulicama San Franciska

autonomna vozila

Kompanija Cruise u vlasništvu je General Motorsa i predstavlja odeljenje koje se bavi isključivo autonomnim vozilima bez vozača. Sada su u San Francisku svoja vozila uključili i u taksi sistem a kako bi ga promovisali ponudili su besplatne vožnje.

U samom srcu tehnološkog sveta, San Francisku, od sada možete da se vozite i u taksiju bez taksiste. Za neke san, za neke košmar, ali neminovno je da su tehnološki gurui odlučili da je vreme za ovaj pomak i da je tehnologija dovoljno sigurna.

Potpuno električni i potpuno autonomni automobili kompanije Cruise imaju za cilj da smanje zavisnost ljudi i saobraćaja od ljudskog faktora. Za sada imaju dva modela, koji se mogu pozvati i otključati pomoću mobilne aplikacije, zatim vas odvesti na željenu destinaciju i nastaviti svojim putem. Iako je sama kompanija tek u razvoju i prilično mala, tehnologija ovog nivoa će svakako biti od pomoći General Motorsu u budućnosti i sigurno je možemo očekivati u nekim modelima drugih brendova iz grupacije.

Kada je u pitanju misija ovog poduhvata, kompanija tvrdi da je u razvoj krenula sa ciljem poboljšanja bezbednosti saobraćaja, ali i revolucije u drumskom saobraćaju. Ipak, postoji dosta različitih primena koje ovakva vozila mogu naći, kao što su putovanje starijih osoba, smanjenje potrebe za zapošljavanjem sve deficitarnijeg i skupljeg zanimanja vozača od strane transportnih kompanija, prevoz dece u školu, isporuka namirnica i paketa bez kurira i slično.

Cruise je dobio dodatno finansiranje od dodatnih 1.3 milijardi dolara, što će kako tvrde iz kompanije iskoristiti za širenje ove usluge i na druge gradove i zajednice.

Povezane vesti