Otvorena deonica autoputa Miloš Veliki

Deo autoputa Miloš Veliki i deo deonice Preljina – Požega, otvoren je za saobraćaj. Deonica od 11,5 kilometara do Pakovraće je otvorena pre kompletiranja cele deonice u dužini od 30,9 kilometara. I ranije su postojale indicije da bi ova deonica mogla biti prva otvorena zbog velikog značaja za tranzit kroz Čačak i sam saobraćaj u Čačku, s obzirom da je obilaznica oko ovog grada već godinama preopterećena daleko iznad svog projektovanog PGDSa. Gužve su uzrokovane zbog značaja saobraćajnice za vezu Šumadije, Beograda i Vojvodine sa Zlatiborom, Raškom oblasti i Crnom Gorom, ali i zbog saobraćaja u samom gradu.

Ovo će takođe donekle rasteretiti i naplatnu rampu u Preljini, s obzirom da je to do sada bio ulaz na autoput za sve koji putuju iz dva vrlo atraktivna smera (Kraljevo, Vrnjačka Banja, Raška, Novi Pazar i drugi iz pravca Čačka, Požege, Zlatibora, Crne Gore ali i Bosne i Hercegovine). Nakon otvaranja nove deonice, nova naplatna rampa u Pakovraći će delimično preuzeti opterećenje.

Rad na kompletnoj deonici izvodi kineska CRBC grupacija, koja je do sada već upisala nekoliko projekata u svoj portfolio na Balkanu.

Trenutno je u pripremi i projektna dokumentacija za nastavak autoputa ka Crnoj Gori, mada još uvek nije tačno poznato kada će izgradnja zaista početi, ali iz ministarstva najavljuju da će to biti ove godine. Ostatak deonice do granice podeljen je na dva sektora: Požega – Duga Poljana i Duga Poljana – Boljare. 

Ono što je takođe bitno kod otvaranja deonice do Požege je što se nakon toga može krenuti i sa izgradnjom autoputa ka Sarajevu preko Višegrada, mada se o tom projektu još uvek ne zna mnogo.

Povezane vesti