Mora li ovako? Parking za bicikle skuplji od parkinga za auto

parking za bicikle

U Londonu se u određenim delovima grada pojavio zanimljiv fenomen – parking za bicikle je skuplji od parkinga za automobile. Iako se vlasti deklarativno trude da podstaknu ekološke vidove prevoza, očigledno postoji još mnogo koraka do prave i sistemske podrške održivim načinima prevoza u gradu.

Naime, očigledno je zakon ponude i potržanje odradio svoje. Tako je u određenim opštinama boks parking za bicikle dostigao cenu od neverovatnih 107 funti za godišnje parkiranje. U istom delu grada, parkiranje električnog automobila na godišnjem nivou je 25 funti, dok je za ostale automobile 30 funti. Ovo se naravno odnosi na stanare zone, ali svakako ima demotivišuće dejstvo na korisnike bicikala.

U Londonu se parkiranje bicikala organizuje u boksovima raspoređenim na ulicama, što ipak predstavlja fizičku zaštitu za bicikl. Međutim, to ne pomaže pristupačnosti i lakoći korišćenja. Štaviše dolazi se do paradoksa da motorno vozilo, sa svojom godišnjom kartom možete parkirati bilo gde u svojoj stambenoj zoni. Za to vreme bicikl možete ostaviti samo u određenom boksu.

Zato je pokrenuta kampanja na društvenim mrežama, pod nazivom #ThisIsAwkward, gde stanovnici Londona postavljaju slike svojih bicikala i neobičnih mesta na koja ih parkiraju. Kampanja je pokrenuta u Martu, a slike sa društvenih mreža se sad koriste i za bilborde biciklističkih kampanja.

Nije potrebno dodatno isticati sve benefite koje razvoj biciklističkog saobraćaja može imati na grad i kvalitet života u njemu, a s obzirom na reakciju javnosti u Londonu na ove informacije, postoji nada da će opštinske vlasti izmeniti strategiju i trenutnu cenovnu politiku.

Povezane vesti