U Podgorici pušten u rad sistem za rentiranje električnih trotineta

rentiranje električnih trotineta

Takozvani E-scooter sharing sistem realizovan je po prvi put u Podgorici. Sistem za rentiranje električnih trotineta pušten je u rad u koordinaciji kancelarija gradskog menadžera, glavnog gradskog arhitekte, Sekretarijatom za saobraćaj i Turističkom organizacijom Podgorice.

Sistem je sličan sistemima za kratkoročno iznajmljivanje bicikala i trotineta koji su implementirani u drugim velikim evropskim gradovima. Naime, na 20 lokacija u gradu korisnici će moći preko mobilne aplikacije da iznajme i plate iznajmljivanje električnog trotineta, i da ga vrate na bilo kojoj drugoj stanici, koja je najbliža njihovoj destinaciji.

E-scooter sharing sistemi su poslednjih godina postali popularni kao odlična komplementarna opcija mikromobilnosti u gradovima. Osim relativno jednostavne i jeftine implementacije, podsticanje ovakvih navika u mobilnosti donosi gradovima benefit kroz smanjenje mikro-putovanja putničkim automobilima, što može rasteretiti parking površine, gradske saobraćajnice ali i smanjiti emisiju štetnih gasova.

Ostaje da se vidi da li će tržište postati otvoreno i za privatne inicijative i velike svetske franšize. U svakom slučaju, izuzetan korak napred za mikromobilnost i MaaS u regionu.

Povezane vesti