Veliki uspeh tranzit na zahtev servisa

tranzit na zahtev

Tranzit na zahtev je tip prevoza koji podrazumeva kombinaciju modernih servisa nalik uberu i javnog gradskog prevoza. U poslednjih par godina testiran je na nekoliko lokacija širom sveta, i obično je rezervisan za prigradska naselja koja nemaju dobru povezanost sa gradskim centrima. Pritom u ovim naseljima transportni zahtevi često ne opravdavaju uvođenje stalne linije.

Nove tehnologije i njihova raširenost među stanovništvom omogućile su novu alternativu. Tranzit na zahtev podrazumeva da korisnici kada imaju potrebu za tim, preko aplikacije ili internet portala zahtevaju vožnju unapred. Sam transport se obavlja manjim gradskim autobusima ili putničkim kombijima, a operateri objedinjavaju više korisnika i tako optimizuju troškove. Rute i vremena nisu fiksni, te tako ne postoji ni red vožnje.

Zanimljivo je da je samo u Australiji od 2017. godine bilo preko 30 probnih servisa, a u proteklim mesecima ukupan broj vožnji od početka primene je premašio prvi milion. Velika razuđenost i drugi uslovi su uticali na ovaj uspeh na teritoriji Australije, ali primenljivost modela i njegova popularnost su definitivno podstrek za mnoge druge gradove i operatere širom sveta.

Povezane vesti