Vodafone pustio u rad platformu za poboljšanje bezbednosti saobraćaja

vodafone

Veliki svetski mobilni operater, Vodafone, pustio je u rad svoju STEP platformu (Safer Transport for Europe Platform), koja bi trebalo da utiče na povećanje bezbednosti učesnika u saobraćaju.

Svojom velikom pan-evropskom mobilnom mrežom Vodafone je u mogućnosti da razvija slične sisteme. U ovom trenutku fokus je na bezbednost saobraćaja, a sama platforma će omogućiti lokalnim vlastima direktno slanje informacija na mobilni telefon vozača. Informacije će se pre svega odnositi na bezbednost na putu, udese, zatvaranje saobraćajnica ili traka i druge opasnosti.

Vodafone će takođe razviti i svoju aplikaciju koju će vozači moći da koriste za informacije na putu, a platforma će biti otvorena i za povezivanje trećih strana. Na taj način i druge aplikacije i operateri će moći da prenose važna obaveštenja.

Ovaj sistem dosta liči na tradicionalne sisteme obaveštavanja vozača kroz radio uređaje na vozilu. S obzirom da su kroz nove tehnologije mobilni telefoni praktično integrisani u uređaje vozila, može se zaključiti da će ovakav sistem imati veliki spektar primena u budućnosti.

Povezane vesti