Prva deonica auto-puta u Crnoj Gori otvorena za saobraćaj

Na svečanom otvaranju prve deonice auto-puta koji bi trebalo da poveže Bar i granicu sa Srbijom, otkriveno je da će put nositi ime Princeze Ksenije. Deonica je duga 41,5 kilometara i sa 20 mostova, 16 tunela i mnoštva drugih konstrukcija čini jedan od najkompleksnijih puteva na Balkanu.

Deonica koja je otvorena povezuje mesta Smokovac, neposredno ispred Podgorice, sa severne strane, i Mateševo, mesto u blizini Kolašina, važnog turističkog i skijaškog grada. Osim simbolike i istorijske važnosti za saobraćaj i građevinarstvo u Crnoj Gori, ova deonica ima vrlo bitnu praktičnu vrednost. Zaobilaženje opasnog puta kroz kanjon Morače. To će umnogome poboljšati bezbednost i komfor putovanja.

Nakon sedam godina gradnje i više od milijardu evra, prvi deo projekta je gotov. Naredne deonice koje bi trebalo da krenu sa gradnjom će nastaviti put od Mateševa ka Beranama i granici sa Srbijom. To bi najzad povezalo Crnu Goru posredno na evropsku mrežu auto-puteva.

Par nedelja pre samog puštanja u saobraćaj prve deonice, vozači su dobili obaveštenja i uputstva za ponašanje na auto-putu. Ovo je dobar primer preventivne kampanje bezbednosti saobraćaja.

Putarina se prvih sedam dana neće naplaćivati. Nadamo se da će u skorijoj budućnosti sistem putarine biti integrisan sa sistemima u regionu. Nedavno je tako nešto i najavljeno između Srbije, Albanije i Severne Makedonije. O tome možete pročitati u posebnoj vesti ovde.

Povezane vesti