Donet prvi pravilnik o gradskom vazdušnom taksiju

Agencija za bezbednost vazdušnog saobraćaja Evropske Unije (EASA) donela je prvi pravilnik koji se odnosi na i reguliše potencijalne avio-taksiste u urbanim sredinama. Da, dobro ste čuli. Evropska Unija očekuje da će ovaj trend zaživeti uskoro i da će male letelice zujati među neboderima evropskih velegrada aktivno učestvujući u javnom gradskom prevozu.

Pravilnik reguliše licenciranje pilota, kao i pravila letenja u urbanom prostoru. Ova regulativa upotpunjava postojeće pravilnike za bespilotne letelice i pravilnik o vertikalnom poletanju i sletanju.

Doneti dokument teži da pripremi evropske gradove za VTOL (Vertical Take-Off and Landing) letelice, za koje proizvođači tvrde da su samo nekoliko godina udaljeni od komercijalne primene. Već smo pisali o nekim proizvođačima koji imaju prototip koji radi, te nije teško poverovati da postoji potreba i za regulativom koja će podržati dalji razvoj ovog tipa prevoza.

Projektuje se da bi ovakve letelice našle svoju primenu u taksi i medicinskom prevozu, ali i u servisima dostave ili javnim gradskim službama, kao što su kontrola saobraćaja ili rano uzbunjivanje.

Povezane vesti