Robot koji parkira za vas

robot koji parkira

Svakim danom saznamo za novu inovaciju, pa su tako mobilnost, parking i saobraćaj trenutno možda zanimljiviji nego što su ikada bili. Već smo pričali o robotima koji pune električna vozila, autonomnim vozilima, gradskim dronovima, ali sad dolazi inovacija za koju nismo znali da nam treba dok se nije pojavila. Robot koji parkira.

Kompanija Stanley Robotics razvila je i proizvela robota koji delimično do potpuno autonomno parkira automobile, i to može da radi satima. Ipak, ovo nije parkiranje na koje ste prvo pomislili. U vaš auto neće sesti terminator i provozati ga do prvog slobodnog mesta. Ovaj robot nalazi svoju primenu pre svega u logistici, sa inspiracijom u viljuškarima i drugim sličnim mašinama.

Tako će ovaj model, koji u mnogome i podseća na viljuškar, prići određenom vozilu, raširiti nosače ispod točkova i podići ga na minimalnu visinu. Zatim će sa tim teretom pronaći slobodno mesto ili slot na koji je predviđeno da se vozilo ostavi.

Osim logistike transporta velikih količina novih i polovnih vozila iz fabrika, tokom uvoza, izvoza i slično, ovaj sistem može se korisititi i na velikim rent-a-car parkinzima, aerodromskim parkinzima ili čak i parkinzima u tržnim centrima.

Povezane vesti