Da li izgled ulice može da utiče na njenu bezbednost?

izgled ulice

Da li izgled ulice može da utiče i na njenu bezbednost? Prema istraživanju Univerziteta u Ohaju, očigledno da da. Prema rezultatima istraživanjam, na gradskim ulicama koje vozačima liče na auto-puteve postoji veća šansa za nezgode sa ozbiljnim posledicama.

Stduija koja je rađena u gradu Kolumbu u Američkoj državi Ohajo, analizirala je putem veštačke inteligencije oko 240 hiljada fotografija načinjenih putem Google Street view servisa. Pokazalo se da ulice koje imaju više putne površine, više znakova i vidljiviji horizont (nebo) imaju i 48% više nezgoda sa ozbiljnim posledicama.

Naime, algoritam je sortirao tipove gradskih ulica u četiri segmenta. Kako se pokazalo, ulice koje po svom izgledu i sastavu liče ili jesu auto-put imaju najveći procenat teških nezgoda. I to ne bi bilo toliko ni čudno, da ta korelacija nije ostala i kada su isključeni drugi elementi. Elementi kao što je brzina i druga ograničenja nisu imali uticaj. Što bi značilo da dve ulice sa potpuno istim pravilima i ograničenjima će imati različite statistike kada je u pitanju bezbednost saobraćaja. Kao jedan od razloga istraživanje je zaključilo da je i to kako ulica izgleda vozaču.

Zaključci naučnika

Naučnici su zaključili da ovaj psihološki faktor utiče na ponašanje vozača i kroz druge detalje. Rezultati su pokazali da su ulice sa više kanti za smeće bezbednije. Razlog tome je što vozači gledajući u ulični mobilijar zaključuju o kakvoj ulici je reč. A na osnovu toga i kakve sve nepredviđene okolnosti mogu da se dese. Tako u ulicama sa više kanti za smeće očekuju više pešaka i prepreka, pa prilagođavaju i svoju vožnju tome.

Zaključak koji studija izvodi je da određeni izgled ulice može dati samopouzdanje vozaču i ohrabriti ga da je bezbedno da brzo vozi i kada to nije slučaj. Naučnici smatraju da projektanti ubuduće moraju naći način da se izbore sa ovim problemom prilikom projektovanja ulica. Iako bi to moglo smanjiti kapacitet i performanse infrastrukture, benefit bezbednije saobraćajnice bi bio značajno veći.

Povezane vesti