KIA opozvala Sportage u SAD

kia

Kia Amerika je pozvala sve vlasnike modela Sportage, proizvedenih od 2008 do 2009 da parkiraju svoja vozila. Vlasnici se savetuju da vozila parkiraju napolju i dalje od kuća i drugih objekata dok vozilo ne prođe servis.

U pitanju je opasnost od izbijanja požara, do kog može doći u motornom prostoru. Hidraulična Elektronska Kontrolna Jedinicia (HECU), koja je deo ABS sistema, se može spontano zapaliti tokom vožnje ili čak dok je vozilo parkirano. Trenutno, ne postoji rešenja za ovaj kvar, ali Kia obećava da će vlasnike obavestiti čim servisiranje postane opcija.

Inače, HECU jedinica je uzrokovala nekoliko opoziva Kia vozila do sada.

Ova vozila su već bila opozvana 2016. godine, kako bi bila zamenjena HECU jedinica i povezani konektor. Od tada, bilo je 8 požara na vozilima i 15 lokalizovanih topljenja delova, povezanih sa ovim opozivom.

U pitanju je ukupno 71.000 automobila, a vlasnici mogu očekivati zvanična obaveštenja i uputstva do 22. decembra.

Hjundai deo problema?

Južnokorejski proizvođači imaju slične probleme, s obzirom da je i Hjundai umao nekoliko opoziva vozila. Ukupno 3.5 miliona vozila je opozvano u poslednjih nekoliko godina, takođe zbog rizika od vatre.

S obzirom da je Hjundai najveći suvlasnik Kia Motors-a, i da proizvođači dele platforme i veliki broj delova na raznim modelima, ovakav ishod ne iznenađuje.

Iako je zabeleženo nekoliko požara kod vozila oba proizvođača, srećom nije došlo ni do jednog slučaja povređivanja ili smrti.

Povezane vesti