Kako podstaći javni prevoz?

javni prevoz

Večito pitanje koje saobraćajni stručnjaci kojima je javni prevoz putnika u fokusu sebi postavljaju je: Kako odvići grad od privatnih automobila? Naučnici sa Karlsruhe Instituta za Tehnologiju su istraživali šta je neophodno za postizanje takvih ciljeva.

Glavno pitanje je kako postići potpunu nezavisnu ličnu mobilnost bez posedovanja automobila. Odatle su i naučnici preuzeli korake da dođu do rešenja. Iako postoje brojna rešenja koja ciljaju ovu problematiku, istraživači su se fokusirali na Karlsruhe i njegovu budućnost. Istraživanje na ovom nemačkom gradu može u mnogome pomoći razumevanju ove teme u svetu.

Istraživači su napravili nekoliko različitih simulacionih modela za celokupnu ponudu servisa mobilnosti u odnosu na modele transportnih zahteva. Rezultati su pokazali da sharing i pooling servisi mogu značajno pospešiti korišćenje javnog prevoza. Ovo je takođe primenjivo isključivo ako su isti servisi širokodostupni na većem području.

Za uspeh ovakvog koncepta je bitno i da postoje čvorišta mobilnosti, tako da korisnici lako prelaze sa jednog servisa na drugi. Model je takođe pokazao da iako neki servisi ne bi predstavljali veliki udeo u putovanjima, prave značajnu pomoć ukupnoj slici lične mobilnosti.

Ovi servisi, prema istraživanju, ne bi predstavljali konkurenciju za javni prevoz. Zapravo bi njegovo korišćenje bilo učestalije. Slični su rezultati i za biciklistički saobraćaj.

Zaključak je da mnoštvo međusobno povezanih servisa, može napraviti odličnu alternativu privatnom automobilu. Time bi najzad krenuo da pada udeo saobraćaja putničkih vozila u gradu.

Povezane vesti