Bolja biciklistička infrastruktura – manje poginulih

biciklistička infrasturktura

Ukoliko je ikada bilo pitanje oko toga koliko je bitna bolja biciklistička infrastruktura nova istraživanja nude jasne odgovore. Prema istraživanju koje je sprovedeno pre svega u pogledu zdravstvenog uticaja biciklizma, došlo se do veoma dobrih projekcija. Naime, kako su autori studije zaključili, sa masovnom promenom mobilnosti prema biciklističkom saobraćaju, godišnje bi moglo da se spasi preko 15 hiljada života samo u SAD.

U studiji je uzeta pretpostavka da se svi svetski urbani centri preurede u mesta sa dominantno biciklističkim saobraćajem, kao što je to slučaj u Amsterdamu. Autori su namerno uzeli utopističku pretpostavku kako bi pokazali benefite biciklizma.

Prema simuliranom modelu značajan pad broja poginulih u saobraćaju je pratio i značajan pad broja obolelih od bolesti povezanih sa zagađenjem koje uzrokuju motorna vozila.

Osim toga, mesta sa ovakvom infrastrukturom najčešće dobijaju i više zelenih površina, pristupačnije stambene jedinice i zdraviju hranu. Osim svega navedenog, u ovim zajednicama je značajno smanjeno i zvučno zagađenje.

Autor studije, Dejvid Rohas, želeo je da pokaže da osim biciklistima, dobra biciklistička infrastruktura doprinosi svima u zajednici.

Subvencije za nabavku bicikala i trotineta

Zanimljiva inicijativa koja će obradovati bicikliste pojavila se i u našem regionu. Grad Podgorica raspisuje javni tender za dodelu subvencija građanima za kupovinu bicikala i električnih skutera. Ukupni budžet za ovu namenu je 60.000 evra, a subvencije su obezbeđene za 200 građana. Subvencija će pokrivati 50% cene dvotočkaša. Više o tome pročitajte u posebnoj vesti.

Povezane vesti