Naučnici razvijaju marihuana-test za vozače

thc marihuana-test

Test sličan alko testu koji bi iz daha vozača mogao da detektuje prisustvo THC-a, trenutno se razvija na Kalifornijskom Univerzitetu. Naučnici su razvili senzor koji detektuje THC u dahu vozača nakon pušenja marihuane. Ovaj marihuana-test bi trebalo da bude pandan alko-testu. Oni se nadaju da će uspeti da senzor instaliraju u ručni uređaj koji će se kasnije naći u upotrebi saobraćajne policije.

S obzirom na legalizaciju i dekriminalizaciju korišćenja marihuane u Kaliforniji i mnogim drugim državama SAD-a, naučnici veruju da je ovakav uređaj više nego potreban. Prema istraživanjima, korišćenje marihuane dovodi do ograničenja kognitivnih sposobnosti i vozačevih veština, time značajno uvećavajući rizik od saobraćajne nezgode.

Testiranje se radi tako što se negativna elektroda suprostavi sadržaju daha. Kada THC dođe u kontakt sa anodom, na jednoj strani staklene posude, on oksidira u novo jedinjenje zvano THCQ. Novo jedinjenje zatim šalje elektrone do katode, na drugom kraju staklene posude. Ovo generiše malu struju koja zatim napaja gorivnu ćeliju. Što je veće prisustvo THC-a, jača će biti i struja.

Naučnici sada pokušavaju da ovaj laboratorijski test skaliraju na veličinu pogodnu za ručne uređaje.

Trenutno se za testiranje prisustva marihuane koriste testovi urina i krvi. Kako se THC može zadržati u telu i do nekoliko nedelja nakon konzumacije, ovi testovi nisu dovoljno pouzdani. Posebno uzimajući u obzir da se kongitivno delovanje ne zadržava toliko dugo.

Takođe, testiranje urina i krvi nije moguće na ulici ili otvorenom putu, gde se kontrole saobraćaja obavljaju.

Povezane vesti