Prvi auto-put bez naplatnih stanica ali i bez vinjeta

Prvi auto-put bez naplatnih stanica i rampi, ali i bez vinjeta, pušten je u rad u Francuskoj. Otvaranje ovog zanimljivog sistema bilo je 4. novembra 2022. godine na autoputu A79 između regija Saone-et-Loire i Alje. Ova 88 kilometara dugačka deonica autoputa A79 zamenila je put N79, poznat kao Route Centre Europe Atlantique. On zauzima važno mesto na istočno-zapadnoj osi koja povezuje granice Nemačke, Švajcarske i Italije sa atlantskom obalom.

Umesto tradicionalnih rampi, na ovom autoputu postavljeni su portali sa kamerama. One fotografišu registarske tablice vozila i procenjuju njihov broj osovina kako bi se naplata izvršila bez usporavanja i gužvi. Putnici imaju tri mogućnosti plaćanja. Prvi je automatski, ako poseduju elektronski uređaj za naplatu putarine. Zatim mogu platiti na jednom od 16 naplatnih punktova koji se nalaze na odmorištima duž autoputa. Ili putem veb stranice preduzeća aliae.com, gde se unosi broj registarske tablice, a plaćanje se vrši pre ili nakon putovanja u roku od 72 sata. Postoji i ponuda pretplate za česte putnike.

U slučaju neplaćanja u roku od 72 sata, vlasnik vozila će biti dužan da plati kaznu od 90 evra, uz cenu putarine koja je trebalo da bude plaćena. Ova kazna se povećava na 375 evra ako se ne plati u roku od 60 dana. Ponovljeni prekršaj plaćanja putarine, odnosno više od pet neplaćenih računa u roku od 12 meseci, kazniće se novom kaznom u iznosu od 7.500 evra.

Ova nova tehnologija za auto-put bez naplatnih stanica ima za cilj da smanji gužve i ubrza protok saobraćaja. Ova inovativna tehnologija omogućava da vozila brzo i efikasno prolaze kroz naplatnu stanicu, poboljšavajući tako sigurnost i kvalitet putovanja na autoputu A79.

Povezane vesti