Adaptive Recognition kamere nadgledaju zaustavne trake na autoputu u Grčkoj

adaptive recognition

Prekršaji u zaustavnim trakama predstavljaju pretnju bezbednosti na autoputu ali i ometaju nadležne službe u hitnim intervencijama. Kako bi sprečila ovakve prekršaje, grčka saobraćajna policija instalirala je složen sistem sa kamerama za adaptivno prepoznavanje čime bi se omogućilo praćenje zaustavnih traka na autoputevima u pravcu Atine u realnom vremenu.

Izazovi

Svuda u svetu možemo videti saobraćajne prekršaje tokom gužvi, pa ni Grčka po tom pitanju nije izuzetak. U slučaju zastoja, vozači su često u iskušenju da koriste zaustavne trake za hitne slučajeve kako bi brže stigli do svog odredišta. Međutim, takvi prekršaji ugrožavaju bezbednost saobraćaja: pogoršavaju zastoje na autoputu i stvaraju nesigurne uslove za vožnju.

Ne samo da su zaustavne trake zauzete kao rezultat takvih prekršaja, već se vozila hitne pomoći i policije suočavaju s preprekama prilikom hitnih slučajevima.

Tehnički izazovi

Grčka saobraćajna policija na autoputu Olympia Odos želela je da postavi kamere za nadzor. Trebao im je kompleksan sistem koji bi u realnom vremenu osigurao praćenje kršenja trake za vanredne situacije na autoputevima i mogao automatski da evidentira prekršaje.

adaptive recognition

Ideja je bila da policija tada štampa naloge naknadno i šalje ih prekršiocima.

Sistem je trebalo da bude testiran nakon ugradnje koja je bila zakazana za proleće 2020. godine kada se na autoputevima tokom uskršnjih praznika očekivalo mnogo vozila. Međutim, zbog globalne pandemije Korona virusa testiranje i implementacija su odloženi..

Rešenje

Saobraćajna policija je kontaktirala sistem integratora NewAlert ICT Systems povodom ovih zahteva, a oni su rado prihvatili novi projekat iako je bio izvan dotadašnjih ugovornih obaveza.

Integrator je instalirao nekoliko kamera za nadzor zaustavne trake kao i nadzorne kamere u postojećim portalima u pravcu Atine, u N. Peramosu i Kinetta I/C i radnu stanicu za nadzor u zgradi saobraćajne policije.

Postavljanje nadzornih kamera je saopšteno javnosti i propraćeno je u medijima. Činjenica da je Saobraćajna policija preduzela korake za kažnjavanje saobraćajnih prekršaja služila je delom kao jasan signal za odvraćanje od činjenja prekršaja. Mnogo je manje verovatno da će vozači ući u zaustavne trake na autoputevima ako znaju da su pod nadzorom.

Tako je novi sistem povećao bezbednost i osigurao sveukupno bolji nivo usluge za korisnike autoputa. To se odrazilo i na pad broja pritužbi korisnika u vezi sa prekršajima u zaustavnoj traci.

Rešenje Adaptive Recognition-a

Ključni elementi sistema su ANPR kamere koje proizvodi Adaptive Recognition. EnforceCAM kamere koje se koriste za analizu saobraćaja i SmartCAM HDx kamere bile su deo Olympia Odos sistema. SmartCAM HDx kamere pokretane su Carmen ANPR softverom koji je vodeći u industriji i opremljene su četverojezgrovnim CPU-om. Uređaj, nakon snimanja slike, prilaže ANPR podatke slici i šalje ih u centralnu bazu podataka. SmartCAM kamere imaju i funkciju infracrvenog osvetljenja, što osigurava izvanredno prepoznavanje ANPR-a čak i pod neoptimalnim svetlosnim uslovima. Kamere su otporne na vremenske uslove i izdržljive.

SmartCAM kamere su nedavno deinstalirane i zamenjene Vidar ANPR kamerama. Vidar ANPR kamere su toliko pametne da se automatski podešavaju za najbolja podešavanja za optimizaciju snimanja slika i ANPR prepoznavanja. One to rade merenjem udaljenosti, analizom okoline i preporukom ugla nagiba. Uz ovu funkcionalnost, postavljanje je jednostavno.

adaptive recognition

Ostale mogućnosti kamere uključuju ugrađeni laser za detekciju vozila, dvostruki optički sistem za višenamjensko snimanje, prepoznavanje registarskih tablica, marku, model i identifikaciju boje, pa čak i merenje brzine. Vidar sve to čini mogućim kroz inovativan i moderan pristup.

Saznajte više

Nadgledanje traka za hitne slučajeve i zaustavnih traka na autoputu jedno je od područja primene koje pokriva modularni dizajn VIDAR ANPR kamere Adaptive Recognition.

Međutim, zahvaljujući svojoj svestranosti i naprednim karakteristikama, Vidar nudi rešenja za mnoge druge slučajeve upotrebe. Od prepoznavanje znakova opasnih materijala do identifikacije osovine vozila na osnovu slike i kategorizacije. Ostali modeli imaju i mogućnost brojanja putnika.

Ako želite da otkrijete raspon slučajeva upotrebe porodice proizvoda Vidar, posetite njegovu namensku stranicu na ovom linku.

Povezane vesti