Žute trake implementirane u Podgorici uz dosta muke

žute trake podgorica

Glavni grad Crne Gore odlučio je da uvede takozvane žute trake. Trake namenjene za kretanje isključivo vozila javnog gradskog prevoza putnika. Prva takva traka implementirana je na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, gde je od tri trake po smeru jedna od sada rezervisana samo za javni prevoz.

Implementacija je obaveljena u subotu 26. novembra, uz obeležavanje horizontalnom signalizacijom. Uz to instalirane su dodatne barijere kako bi se sprečilo neovlašćeno korišćenje trake. Istog dana uveče grad je preračunavao štetu na postavljenoj opremi. Naime, vozači su polomili veći deo plastičnih barijera koje su fizički odvajale žutu traku.

Iako su se pojavile informacije da su vozači to radili iz revolta, kada se pogleda način implementacije, više je nego jasno da to nije slučaj. Barijere su bile postavljene tačno na žutoj razdelnoj liniji koja je obeležavala traku, i bile su – žute boje. Uz to, većina podgoričana nije navikla da u svom gradu naiđe na žutu traku, a još manje na barijere u njoj.

Tako je loše planiranje koštalo grad najmanje 1500 evra, kolika je bila vrednost uništene opreme u tom trenutku.

Izvođači zaduženi za ovaj projekat su napravili nekoliko početničkih grešaka kada je u pitanju uvođenje novina u saobraćaju..

Pre svega, ako želite da vozači nešto vide, morate se uveriti da je to nešto izuzetno dobro uočljivo. A onda ga dodatno istaknuti.

Drugi bitan faktor koji su ljudi iz grada propustili da primene je priprema vozača i javnosti. Iz mnogobrojnih slučajeva u svetu, poznato je da je za velike novine u saobraćajnim propisima i njihovoj primeni najbitnija detaljna i dugoročna priprema. Javnost je bila vrlo loše obaveštena o implementaciji ovih traka. Čini se kao da su se žute trake pojavile preko noći. Za nešto što se prvi put implementira u gradu, potrebno je bar nekoliko meseci kampanje i sistematskog edukovanja učesnika u saobraćaju.

Stižu i novi autobusi

Jedan od razloga za primenu žutih traka u gradu je i nabavka dodatnih 29 autobusa za javni gradski prevoz. Pojačana brojnost flote gradskih autobusa i njihova prioritetnost na ulicama grada značajno će poboljšati nivo usluge javnog prevoza.

Uz 16 autobusa koji su nedavno uvršteni u vozni park, dodatnih 29 će značiti veliko pojačanje za grad ove veličine.

Povezane vesti