Skuplje gorivo – manje saobraćajnih prekršaja

manje saobraćajnih prekršaja

Prema analizi brojeva od strane Select Car Leasinga, troškovi života izgleda utiču na broj saobraćajnih prekršaja. Naime, broj vozača koji su kažnjeni zbog prekoračenja brzine na javnim putevima u Velikoj Britaniji u 2022. bio je za 30% u poređenju sa 2021. godinom. Statistike takođe pokazuju da je broj vozača koji prekoračuju brzinu bio na najnižem nivou u poslednjih četiri godine. Prema podacima od DVLA, broj projektovanih presuda za prekoračenje brzine u 2022. godini bio je nešto preko 600 hiljada. Što je u poređenju sa skoro 850 hiljada u 2021. godini značajan pad.

Analitičari tvrde da jedan od razloga ovog pada može biti rast cena goriva. Cene su uticale na smanjenje korišćenja vozila i posledično na smanjenje brzine kretanja. Benzin i dizel poskupeli su za 15% tokom 2022. godine, što je dovelo i do ređeg korišćenja auto-puteva.

Prema nekim statistikama, prekoračenje brzine je glavni uzrok saobraćajnih nesreća u Velikoj Britaniji. Ova nova analiza pokazuje da je smanjenje broja vozača koji prekoračuju brzinu dovelo do manje saobraćajnih nezgoda i manje povreda. Uz to, manje kazni za prekoračenje brzine je dobra vest za vozače koji žele da održe dobre odnose sa svojim osiguravajućim društvima, jer kažnjavanje zbog prekoračenja brzine može značajno povećati cenu osiguranja.

Prema mišljenju stručnjaka, čak i manje smanjenje prekoračenja brzine može značajno smanjiti broj saobraćajnih nesreća i smrtnih slučajeva, što bi bilo od velike koristi za sve učesnike u saobraćaju.

Povezane vesti